A tengerentúlon és idehaza is a jegybanki szigorításra figyelhetnek a befektetők, miközben számos vállalat gyorsjelentését ismerhetjük meg a héten.

A talpra állás halvány jelei mutatkoznak az irányadó részvényindexeknél az utóbbi időszakban. A hogyan tovább kérdését számos tényező meghatározza majd, az előttünk álló napokban is bőven lesz okunk az izgalomra. Míg a nemzetközi piacokon a gyorsjelentések és a Fed kamatdöntő ülése lesz a legérdekesebb, addig itthon a forint és a főbb blue chipek mozgása lehet figyelemre méltó.

Nemzetközi piacok – adatdömping

A héten rengeteg fontos vállalat közli adatsorát a második negyedévről. A mai nap még kevésbé lesz ugyanakkor adatokkal teli, a Ryanair számai mellett 10 órakor a német IFO üzleti hangulatindex lehet érdekes. Holnap az európai tőzsdék nyitása előtt az Unicredit, a tengerentúli börzék nyitása előtt pedig a Moody’s, a McDonald’s, a General Electric és a Coca Cola teszi közzé második negyedéves gyorsjelentését. A nap folyamán később érkezik a Visa, a Microsoft és az Alphabet adatsora. Szerdán Európában a Mercedes, a BASF, a Puma, a Wizzair és a Deutsche Bank gyorsjelentése hozhat nagyobb elmozdulásokat, a tengerentúlon a a Ford, a Qualcomm és a Facebook közli eredményeit. Szerdán 8 órakor lesz a Fed kamatdöntő ülése, mind a döntés, mind az utána való kommunikáció hozhat jelentős turbulenciákat.

Újra szigorítással reagálhat a Fed az elszálló inflációra (www.shutterstock.com)

Csütörtökön érkezik az OMW, a Banco Santander, az Arcelormittal, a Stellantis jelentése, de közli féléves eredményét a Pfizer, a Mastercard, a Volkswagen, az Intel, az Amazon és az Apple is. Szokásosan 14:30-kor közlik a munkanélküli segélykérők számát az USA-ból, és ekkor jön ki az előzetes amerikai GDP adat is. Péntek hajnalban érkeznek a japán ipari termelésről szóló adatok, ezen a napon jelent a BNP Paribas, Banco Bilbao és az AbbVie is. Délelőtt ismerhetjük meg a német munkanélküliségi, valamint a német GDP adatot is, és 11 órakor válik nyilvánossá az eurózóna inflációja és GDP-je is. A tengerentúlon a PCE maginflációs adat lehet izgalmas.

Dönt az MNB is

Gyorsjelentéseket még nem várhatunk a héten a magyar tőzsdén, a fenti, nemzetközi piacokra ható események viszont a nagyobb magyar részvényeket is befolyásolhatják. Az OTP szempontjából kulcskérdés, hogy a 8000 forint feletti szinten tud-e maradni az árfolyam, a Mol pedig az osztalék szelvényvágás után is képes volt emelkedni, kérdés, meddig tart a lendület. Hazai makroadatból egy lát majd napvilágot, pénteken ismerhetjük meg a munkanélküliségi rátát.

Izgalmas hete lehet a forintnak a kamatdöntés miatt (www.shutterstock.com)

A forint számára azonban biztosan nagyon izgalmas hét lesz, kedden 14 órakor ismerhetjük meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntésének eredményét. A konkrét lépés mellett a kommunikáción is nagy hangsúly lehet, a jegybanki vezetők reagálhatnak az inflációs folyamatokra és a magyar fizetőeszköz értékeltségére is. Csütörtökön 9 órakor pedig szokásosan meghirdeti az MNB az egyhetes betéti tendert, ennek kamatszintjét már a keddi kamatdöntő ülésen megtudhatjuk várhatóan.

www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak