A gázárak valószínűleg új csúcsokat fognak elérni, mivel Oroszország határozatlan időre lezárja az Északi Áramlat csővezetéket

Már eddig is csökkentett mennyiséget szállított Oroszország Európába, amióta kitört a háború, azonban most teljesen leállhat a szállítás határozatlan időre. Európa eddig is már megszakadt, hogy a télre szükséges gázmennyiséget tudja majd biztosítani az otthonok és vállalatok megfelelő fűtésére a téli időszakban, azonban egyre nehezebb dolga lesz a blokknak. A gázvásárlók további fájdalomra készülhetnek, miután Oroszország kijelentette, hogy az Európába vezető egyik fő csővezetékét határozatlan ideig zárva tartja. Várható volt ehhez hasonló lépés az oroszok részéről, azonban az unió bízott benne, hogy ez minél később fog bekövetkezni. Az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy az árak, amelyek az elmúlt évben közel 400 százalékkal emelkedtek az Oroszországból származó alacsonyabb gázáramlás miatt, tovább emelkednek, hétfőn amikor a piacok megnyílnak. A mostani leállást már hetekkel ezelőtt bejelentette a Gazprom, azonban a lezárás határideje szombaton lejárt, de a gáz újra áramlása nem történt meg. Az oroszok a határozatlan idejű késleltetést azzal magyarázzák, hogy a karbantartás során hibát fedeztek fel.

(www.shutterstock.com)

Nyomás alatt Európa

A nyugat már a háború kirobbanása után szankciókkal súlytotta az oroszokat. Szerették volna kiiktatni a gázszállításait, ezzel leszakítva a blokkot az orosz csapokról. Rájöttek azonban, hogy ehhez egy jól kiépített infrastruktúrára is szükség van, és nem lehet elhamarkodott döntést hozni, hiszen több tagállam is nagyban függ az orosz szállításoktól. Megkezdődött a sürgölődés és a tárolók feltöltése. Ez azonban nehéz feladat lesz az orosz gáz nélkül. Az Északi Áramlat vezeték az Oroszországból Európába exportált gáz körülbelül egyharmadáért felelt. Azonban a karbantartás előtt is már csak 20 százalékos kapacitással működött. „Az oroszok ezen lépésének hatása attól függ, hogy Európa képes lesz-e más forrásokból gázt importálni,” jelezte Jacob Mandel, az Aurora Energy Research vezető munkatársa. Nehéz idők előtt áll a blokk, és továbbra is nagy kérdés, hogy a téli időszakot hogyan fogják átvészelni a háztartások. A legjobbakban bízunk, de a legrosszabbra készülünk.

(www.shutterstock.com)

Forrás: theguardian.com

Címlapkép: Shutterstock