A tárolók töltöttsége lenyugtatta a földgáz árfolyamát, azonban további korlátozásokra lehet szükség

Az enyhe időjárási viszonyoknak és az LNG rakományok bőséges érkezésének köszönhetően a földgázárak továbbra is nyugodt állapotban tudtak maradni. Bár volt kisebb elmozdulás a héten, de az irányadónak számító Dutch TTF értéke továbbra is az orosz-ukrán háború előtti időkben tapasztalt szinteken tudott maradni. Jelenleg 115 eurónál tart, amely még mindig átlagon felüli értéknek számít, azonban már harmadára csökkent az augusztus végén tapasztalt 340 eurós magasságokból.

(www.shutterstock.com)

Ehhez természetesen kellett az unió országainak erőfeszítése. Közös erővel küzdött a blokk az orosz gázcsapok elzárása miatt fellépő problémák leküzdésében. Az oroszok folyamatosan egyre kevesebb mennyiséget szállítottak az unióba, ezzel fényt derítve fundamentális problémákra. Míg a nyugati hatalmak fegyverként használták a szankciókat, ugyanezt tették az oroszok az energiával. Európa szignifikáns mértékben függött az agresszort exportjától, amelyet a szakértők már jó ideje megoldandó problémának tartottak. Ezt az oroszok ki is használták. Hatalmas költségek árán, de az USA kisegített minket a bajból az LNG szállítmányokkal. Mielőtt azonban hátradölnénk vegyük észre, hogy ha a telet túl is éljük, hosszú távon radikális változtatásokra lesz szükség Európa jólétének bebiztosítása érdekében.

A kormányok a spórolást sürgetik, mivel a megnövekedett kereslet egyre nagyobb feszültséget okoz

(www.shutterstock.com)

Az Európai Unió földgáztárolói jelenleg 95 százalék felett vannak, jócskán túlszárnyalva a kitűzött 80 százalékos célt. Mégsem lehetünk nyugodtak. Eddig enyhe időjárást tapasztaltunk, most viszont jönnek az év leghidegebb hónapjai.  A svájci kormány nemrégiben figyelmeztette az ipari gázfogyasztókat, hogy készüljenek fel a legrosszabbra. Az ellátási helyzet és a korábbi protokollok áttekintése után az esetleges szigorításokra hívták fel a figyelmet. Figyelmeztették a vállalkozásokat is, hogy korlátozhatják számukra a gázellátást, ha a lakosok energiaadagolásra kényszerülnének.

Goldman Sachs Commodity Research elemzői a közelmúltban javították Európa tárolási kilátásait a márciusi hónapra 21-23 százalékról 30 százalékra. Az elemzők azonban megjegyezték, hogy az EU aggodalma a jelenlegi tél túléléséről a tárolási szintek újratöltési költségeinek viselésére válthat át.

Forrás: naturalgasintel.com

Címlapkép: Shutterstock