Az egyik legnagyobb német bank, a Commerzbank vezérigazgatója csütörtökön igyekezett megnyugtatni a befektetőket a nem teljesítő hitelek idei téli kilátásaival kapcsolatban, mondván, hogy a bankok sokkal jobb helyzetben vannak a korábbi válságokhoz képest.

“A német gazdaság az ukrajnai konfliktus, Kína, az ellátási lánc problémái és az energiaválság miatt nehéz időszak elé néz” – mondta Manfred Knof, a Commerzbank vezérigazgatója a a Handelsblatt frankfurti konferenciáján. “Valószínűleg a német gazdaság lefelé tartó [pályára] és talán recesszióba kerül, de a jó hír az, hogy nincs ok a pánikra.” Arra a kérdésre, hogy a tél folyamán várható-e a nem teljesítő hitelek jelentős emelkedése, Knof így válaszolt: “Ha recesszió lesz, akkor valószínűleg látni fogunk valamit, de a helyzet lényegesen jobb, mint a múltban”. “A bankok elvégezték a házi feladatukat, mindannyian képesek vagyunk, van elég pufferünk ahhoz, hogy segítsünk ügyfeleinknek a válság idején, és ez az, ami igazán számít” – mondta Knof. “Ezért aggódunk, de nem aggódunk, és nincs okunk pánikra”.

A recesszióval kapcsolatos félelmek felerősödtek a téli gázhiány lehetősége közepette Európában. A törvényhozók szerte a régióban igyekeznek feltölteni a földalatti tárolókat gázkészletekkel, hogy legyen elég üzemanyag az otthonok melegen tartásához a hidegebb hónapokban. Oroszország – hagyományosan Európa legnagyobb energiaszállítója – a hónap elején teljesen leállította az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő gázáramlást. A vezeték Európa fő ellátási útvonala, amely Oroszországot a Balti-tengeren keresztül köti össze Németországgal. Az állami tulajdonú Gazprom energiaipari óriás technikai problémákra hivatkozott a szállítás leállítása miatt, míg a Kreml azóta közölte, hogy nem fogja újra megnyitni a csapokat, amíg a büntető szankciókat fel nem oldják.

Németország elégedett a Commerzbank fejlesztésével

Christian Lindner német pénzügyminiszter csütörtökön korábban igyekezett lekicsinyelni a kormánynak a Commerzbankban lévő több mint 15 százalékos részesedésével kapcsolatos spekulációkat. A Handelsblatt konferenciáján Lindner azt mondta, hogy Olaf Scholz kormánya “nagyon elégedett a Commerzbank fejlődésével” – jelentette a Reuters. A múlt hónapban Németország második legnagyobb hitelezője nettó második negyedéves veszteségről számolt be a költségek korlátozása és egy kiszervezési projekt rendkívüli leírása miatt. A Commerzbank részvényei csütörtök reggel 1,7%-kal emelkedtek. A frankfurti tőzsdén jegyzett részvény árfolyama az elmúlt egy évben mintegy 4%-kal emelkedett.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/08/commerzbank-ceo-says-lenders-are-prepared-for-failing-loans-risk.html