Újabb karbantartás miatt nem jön a gáz – gazdasági terror vagy valós szükséglet?

Gazprom, az Oroszország állami tulajdonú energetikai óriása szerdán leállította a gázáramlást Európába az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül, karbantartási munkálatokra hivatkozva. A leállás várhatóan szeptember 3-án ér véget.  Az ellátás ideiglenes leállítása az Oroszország és az Európai Unió közötti elmélyülő gázvitát tükrözi, és hangsúlyozza mind a recesszió, mind a téli hiány kockázatát. Oroszország drasztikusan csökkentette az Európába irányuló gázellátást az elmúlt hetekben, az Északi Áramlat 1 a megegyezett mennyiség 20 százalékát szállítja csupán. Moszkva korábban a hibás és késleltetett berendezések szállítását okolta a gázellátás hirtelen visszaeséséért. Németország azonban úgy véli, hogy az ellátáscsökkentés olyan politikai manőver, amelynek célja a bizonytalanság növelése, valamint a gazdaságok legyengítése.

(www.shutterstock.com)

A legrosszabb még hátra van, a Shell vezetője szerint a gázhiány valószínűleg több télen keresztül fog tartani Európában

Továbbra is nagy nyomás alatt vannak az európai kormányok. Az ukrajnai invázió után bekövetkezett orosz gázellátás csökkentése az európai országokat pusztító energiaválságba sodorta, és a nagykereskedelmi árakat szignifikánsan megnövelte, mindennapi megélhetésüket veszélyeztetve ezzel a fogyasztóknak. Európa kritikus ponthoz közelít. A földgázárak augusztus közepén a tavalyi év ezen időszakához képest 610 százalékot emelkedtek, jelentette ki a Dutch TTF. A felhasznált tüzelőanyagok árának emelkedése következtében az európai villamosenergia referenciaárai csaknem 300 százalékkal emelkedtek 2022-ben, ezzel rekordokat döntve. Összességében az energiaárak jelenleg tízszer magasabbak az ötéves átlagnál. Belgium energiaügyi minisztere szerint a következő 5-10 évben nagyon nehéz időszak vár ránk. Csehország energiaügyi minisztere szeptember 9-re összehívta Brüsszelbe az Európai Unió energiaügyi minisztereinek rendkívüli tanácskozását. Szerinte az európai energetikai piac összeomlott, és sürgősen új tervre van szükség.

(www.shutterstock.com)

Forrás: cnbc.com; theguardian.com

Címlapkép: Shutterstock