A brit kötvény- és részvénypiacok értéke legalább 500 milliárd fonttal csökkent mióta Liz Truss lett az ország miniszterelnöke. A Nagy-Britannia iránti általános bizalom egyre csak csökken, az országban kibontakozó válság egyre jobban fokozódik.

A brit kötvény- és részvénypiacok értéke legalább 500 milliárd fonttal csökkent mióta Liz Truss lett az ország miniszterelnöke, a hétvégén bejelentett további adócsökkentési programmal még inkább megrendült az ingatag lábon álló befektetői bizalom.

Politikai bizonytalanság – már most súlyos ára van a fokozódó válsághelyzetnek

Az Egyesült Királyság kormánya a hétvégén megfogadta, hogy további adócsökkentéseket hajt végre, felkeltve a félelmeket, hogy mindez az infláció gyorsulását és az adósságok növekedését eredményezheti. A félelmek közepette hétfő hajnalban az angol font történelmi mélypontot ütött az amerikai dollárral szemben. „A font összeomlása azt mutatja, hogy a piacok nem bíznak az Egyesült Királyságban, az ország pénzügyi ereje ostrom alatt áll. A dollár-paritás már csak egy köpésnyire van és a helyzet innét már csak rosszabbodni fog.” -mondta Jessica Amir, a Saxo Capital Markets stratégája.

(www.tradingview.com)

Megrendült a bizalom

A befektetői bizalom megrendülése pedig még súlyosabb következményekkel járhat az ilyen ínséges időkben. Az Egyesült Királyság gazdasága már alapból is a recesszióba bukás szélén állt, a Truss-kormány új fiskális politikája pedig csak fokozta az aggodalmakat.

A befektetői bizalom romlása pedig súlyos eladási hullámot váltott ki, a font történelmi mélypontra süllyedt, a kötvény- és részvénypiacok értéke pedig legalább 500 milliárd fonttal csökkent.

Elképzelhető volt, hogy a Bank of England, amely tavaly december óta már hét kamatemelést hajtott végre, a héten soron kívüli újabb kamatemeléssel reagálhat a piaci folyamatokra, azonban a jegybank hétfőn este közölte, hogy „nagyon szoros figyelemmel követi a piaci mozgásokat az egyes pénzügyi eszközök jelentős átárazódása nyomán, és habozás nélkül, a szükséges mértékben módosítja alapkamatát”. A brit jegybank ugyanakkor egyenes utalást tett arra, hogy jelenleg még nem készül soron kívüli kamatdöntő ülésre.

„A jelenlegi gazdasági kilátásokkal és a Truss-kormányzat politikájával kapcsolatos aggodalmak közepette megsemmisült az Egyesült Királyságba vetett bizalom.” mondta kedden Susannah Streeter, a Hargreaves Lansdown vezető elemzője.

(www.bloomberg.com)

Hivatalosan szeptember 5-én vette át az ország vezetését a Konzervatív Párt élén Truss, azóta az FTSE 350 Index piaci kapitalizációja több mint 300 milliárd fonttal csökkent. A Bloomberg adatai szerint a brit kötvények értéke 160 milliárd fonttal húzódtak vissza.

A brit tőzsdeindexek alapvetően jobban teljesítettek 2022-ben eddig mint a főbb európai részvényindexek, azonban elemzők szerint hamar „elfogyhat” a szigetország előnye.

(www.bloomberg.com)

Danni Hewson, az AJ Bell elemzője szerint „az Egyesült Királyság jelenleg messze nem a befektetők által megszokott, biztonságos piac, a mostani helyzet inkább a vadnyugathoz hasonlítható.”

Forrás: Bloomberg

Borítókép: Shutterstock