A brit font szerdán 1985 óta a legalacsonyabb szintre zuhant az amerikai dollárral szemben.

A font délutáni londoni kereskedésben 1,1407 dollárra esett – 37 éve nem látott szintre -, mivel a befektetők az új miniszterelnökkel az élen az Egyesült Királyság sötétedő gazdasági helyzetére reagáltak. Legutóbb 0,4%-os csökkenéssel 1,1469 dolláron kereskedtek vele. Liz Truss brit miniszterelnököt kedden nevezték ki hivatalosan, miután egy szoros küzdelemben megvívott vezetési versenyben Boris Johnson utódja lett. Truss egy olyan gazdaságot örökölt, amely az elmúlt generáció legsúlyosabb megélhetési válságával küzd: az infláció júliusban elérte a 10,1%-ot.

A font a győzelmét követő órákban 1,1444 dollárig esett hétfőn, de azóta lejjebb csúszott, mivel a kereskedők átérzik a kinevezésének következményeit. A font legutóbb 2020 márciusában esett rövid időre 1,14 dollárra, a Brexit eredménye pedig 2016-ban. Az 1,1407 dolláros szintre 1985 óta, Margaret Thatcher kormánya alatt nem volt példa. A brit fontot az elmúlt hónapokban a megugró infláció – amely jelenleg a G7-országok közül a legmagasabb – és a fenyegető recesszió kilátásai miatt sújtották. Truss kinevezése, akitől széles körben adócsökkentést és a hitelfelvétel növelését várják, tovább növelte az Egyesült Királyság adósságpiaci aggodalmait.

A válság kockázata

A Deutsche Bank hétfőn arra figyelmeztetett, hogy nem szabad alábecsülni a “font sterlingválság” kockázatát, és hozzátette, hogy a befektetők mostantól feszülten várják Truss politikai bejelentéseit, amelyek a következő napokban várhatóak. “Mivel a folyó fizetési mérleg hiánya már most rekordszintű, a font sterlingnek nagymértékű tőkebeáramlásra van szüksége, amelyet a javuló befektetői bizalom és a csökkenő inflációs várakozások támogatnak. Ennek azonban éppen az ellenkezője történik” – mondta Shreyas Gopal, a Deutsche Bank devizastratégája jegyzetében.

A dollár idén a globális recessziós félelmek és a Federal Reserve agresszív kamatemelései közepette szárnyalt. A font jelenleg több mint 15%-ot esett a dollárral szemben idén. Az euróval szemben a font szerdán szintén csaknem 1%-kal 86,83 ponton állt. A font azonban jobban tartotta magát a közös valutával szemben, az év során mindössze 3%-ot esett. A Refinitiv adatai szerint a legalacsonyabb szint, amelyen a fontot a zöldhasúval szemben kereskedtek, 1985. február 26-án 1,052 dollár volt.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/07/british-pound-falls-to-its-lowest-level-against-the-dollar-since-1985.html