A politikai instabilitás, a kereskedelmi zavarok, az energiaválság és az egekbe szökő infláció a Saxo Bank szerint “feltörekvő piaci országgá” teszik az Egyesült Királyságot.

A Bank of England a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyság gazdasága a negyedik negyedévben a Nagy Pénzügyi Válság óta a leghosszabb recesszióba kerül, ami a GDP 2,1%-os csökkenéséhez vezet. Eközben az infláció az előrejelzések szerint októberben 13% felett tetőzik. Fontos, hogy a központi bank nem számít a recesszióból való hirtelen kilábalásra, és úgy látja, hogy a GDP 2025 közepén 1,75%-kal marad a mai szint alatt.  Christopher Dembik, a Saxo Bank makroelemzésért felelős vezetője hétfői kutatási jegyzetében úgy fogalmazott, hogy Nagy-Britannia “egyre inkább úgy néz ki, mint egy feltörekvő piaci ország”.

Boris Johnson lemondását követően szeptember 5-én új miniszterelnököt jelentenek be, a konzervatívok jelöltjei, Liz Truss és Rishi Sunak versengenek a Downing Street 10. kulcsáért, miközben az ország történelmi megélhetési költségválsággal és az életszínvonal eddigi legnagyobb mértékű csökkenésével néz szembe. Az Egyesült Királyságban októberben újabb 70%-kal emelkedik az energiaárak felső határa, ami évi 3400 font (4118 dollár) fölé emeli az energiaszámlákat, és háztartások millióit taszítja szegénységbe, a felső határ további emelése pedig jövő év elején várható. Az ország a Brexit és a Coviddal kapcsolatos szűk keresztmetszetek miatti kereskedelmi zavarokkal is küzd.

Dembik szerint az egyetlen tényező, ami hiányzik a feltörekvő piaci országként való jellemzéshez, az a valutaválság, mivel a brit font a makrogazdasági ellenszelek litániája ellenére szilárdan tartja magát. “Az elmúlt héten mindössze 0,70%-ot esett az euróval szemben és 1,50%-ot az amerikai dollárral szemben. A mi fogadásunk: miután túléltük a Brexit bizonytalanságát, nem látjuk, hogy mi taszíthatná szabad esésbe a font sterlinget”. Ugyanakkor azt sugallta, hogy minden vezető mutató arra utal, hogy a brit gazdaság előtt további fájdalmak állnak. Például az új gépkocsik regisztrációja – amelyet gyakran a brit gazdaság egészségi állapotának előremutató mutatójaként tekintenek – a 2021. júliusi 1,835 millióról a múlt hónapban 1,528 millióra esett vissza, ami 14%-os visszaesést jelent.

“Ez a legalacsonyabb szint az 1970-es évek vége óta. A recesszió hosszú és mély lesz. Nem lesz könnyű a menekülés. Véleményünk szerint ez a legaggasztóbb. A Bank of England értékelése szerint a visszaesés tartós lesz, a GDP 2025 közepén még mindig 1,75%-kal lesz a mai szint alatt” – mondta Dembik. “Amit a Brexit önmagában nem ért el, azt a Coviddal és a magas inflációval párosulva sikerült elérnie. Az Egyesült Királyság gazdasága összeomlott.” Az egyetlen vigasz a dán befektetési bank szerint, hogy a Bank of England szeptemberben várható kamatemelése – amely a hetedik lenne a sorban – lehet az utolsó. “Az álláspiacokon kívül vannak arra utaló jelek, hogy néhány kulcsfontosságú inflációs hajtóerő kezdhet enyhülni” – mondta Dembik.  “Emellett egy hosszú recesszió kilátása (öt negatív GDP-negyedév 2022 negyedik negyedévétől kezdve egészen 2023 negyedik negyedévéig) minden bizonnyal kivárásra készteti a Bank of Englandet.”

A társadalmi szerződés megszakadt

A bank azonban felvetette, hogy a jelenlegi válságnak hosszabb távú következményei is vannak. “Képzeljük el a 2009/10-ben munkába álló diplomásokat, akiknek azt mondták, hogy ez egy egyszer az életben bekövetkező összeomlás. Most a 30-as éveik elején járnak, és egy újabb, egyszer az életben előforduló gazdasági válságot élnek át” – mondta Dembik.  “Egy olyan gazdasággal szembesültek, ahol a bérek elnyomása, a lakhatási kilátások hiánya, a zárlat miatt elveszett két év szocializáció, az magas energiaszámlák és lakbérek, és most egy hosszan tartó recesszió vár rájuk. Ez még nagyobb szegénységhez és kétségbeeséshez fog vezetni.”

A Bank of England előrejelzése szerint a háztartások rendelkezésre álló adózás utáni reáljövedelme 2022 és 2023 között 3,7%-kal fog csökkenni, és az alacsony jövedelmű háztartásokat érinti a legsúlyosabban, Dembik pedig kiemelte az IMF közelmúltbeli megállapításait, amelyek szerint az Egyesült Királyság legszegényebb háztartásait érinti Európában a megélhetési költségek megugrása a legsúlyosabban.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/09/britain-is-becoming-an-emerging-market-country-analyst-says.html