Elértük a kétszámjegyű értéket, erre még nem volt példa

Az orosz-ukrán háború negatív következményei továbbra is súlyos károkat okoznak az európai gazdaságoknak. Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai ügynökségének becslése szerint az infláció szeptemberben elérte az 10,0 százalékot, az augusztusi 9,1-ről. A várakozások is emelkedésre számítottak, de legfeljebb 9,7 százalékos értéket jósoltak. A legutóbbi áremelkedést az energia hajtotta, amelynek költségei most 40,8 százalékkal magasabbra kerültek, mint az előző év azonos hónapjában. Közben az élelmiszerek, az alkohol és a dohányáruk ára becslések szerint 11,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

(www.shutterstock.com)

Az inflációs nyomás továbbra is a balti országokat érinti a legsúlyosabban. A 24,2, 22,5 és 22,4 százalékos inflációs ráta került dobogóra. Ezekkel az értékekkel Észtországban, Litvániában és Lettországban kell megküzdeni az embereknek. A legalacsonyabb, 6,2 százalékos érték Franciaországban van.

A megbeszélések tárgyát továbbra is a megoldások keresése fogja adni. Minél hamarabb szükség lesz enyhülésre, hiszen a mindennapi megélhetés egyre nehezebbé válik számunkra.

Forrás: euronews.com

Címlapkép: Shutterstock