Meredeken emelkedett az Inditex spanyol vállalat bevétele és nyeresége 2021-es pénzügyi évének első negyedében, de teljesítménye még így is messze elmarad a koronavírus-járvány előtti szintektől.

A világ legnagyobb ruházati kiskereskedelmi üzletlánca, amely egyebek között a Zara, a Bershka és a Pull&Bear ruházati üzletláncok tulajdonosa, szerdán közölte, hogy értékesítési árbevétele éves összevetésben 49,6 százalékkal, 4,94 milliárd euróra nőtt az április 30-ával zárult három hónapban – ismertette a távirati iroda.

A koronavírus-járvány előtti év, 2019 azonos időszakában azonban 5,93 milliárd euróra rúgott a bevétel, azaz majdnem egymilliárd euróval volt több.

Az üzemi eredmény (EBIT) 569 millió eurót tett ki február-áprilisban, míg egy évvel korábban 508 millió euró volt a veszteség. A 2019-es pénzügyi év első negyedében 980 millió eurót tett ki a csoport kamatfizetés és adózás előtti nyeresége.

Az adózás utáni haszon 423 millió euró lett, szemben az egy évvel korábbi 409 millió eurós veszteséggel. Két évvel korábban, 2019 február-áprilisában 736 millió euróra rúgott a nyereség.

A Reuters által megkérdezett elemzők kisebb, 359,29 millió eurós profitra számítottak.

Az Inditex közlése szerint április végén üzleteinek 84 százaléka működött, a többi még zárva tartott a járvány miatti korlátozások következményeként. Májustól azonban tovább javult a helyzet és június 6-án már az üzletek 98 százaléka volt nyitva. Május 1. és június 6. között 102 százalékkal nőtt az értékesítési árbevétel az egy évvel korábbihoz képest, a két évvel korábbival összevetve pedig 5 százalékos növekedést értek el.

Az Inditex-részvények 32,3 eurón zártak kedden a madridi tőzsdén, 2020 márciusa óta először érte el a világjárvány előtti szintet.