Kint az inflációs és munkanélküliségi adatok, itthon az MNB ülése lehet kiemelten fontos.

Jelentős zuhanással fejezték be az előző hetet az irányadó részvényindexek Jerome Powell pénteki beszéde után. A következőkben is nagy szerepet kaphat a Fed elnökétől érkező utalások feldolgozása, hiszen a nagy jegybankok kamatemelése központi téma a börzéken. Emellett fontos makroadatok érkeznek a héten Európából és a tengerentúlról is, itthon pedig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése miatt izgulhatunk.

Nemzetközi piacok – infláció és munkanélküliség

Hétfőn nem lát napvilágot kiemelten fontos adatsor, így még az előző hét eseményeire történő reakció folytatódhat. Kedden 14 órakor a német inflációs adatot, 15 órakor az amerikai FHFA házárindexet, 16 órakor pedig a Conference Board fogyasztói bizalmi indexét teszik közzé. Szerdán 10 óra előtt nem sokkal a német munkanélküliségi rátát ismerjük meg, 11 órakor pedig az eurózónára vonatkozó inflációs adat lát napvilágot. Délután az USA-ból az ADP foglalkoztatottsági adat nyújt képet a versenyszféra munkaerőpiacáról, valamint a Chicagói beszerzési menedzser index is információt adhat az amerikai gazdaságról.

Eséssel zárták az előző hetet a piacok, kérdés, hogy jön-e fordulat (www.shutterstock.com)

Csütörtökön 11 órakor az eurózóna munkanélküliségi rátája lehet érdekes, 14:30-kor szokásosan megismerjük az amerikai munkanélküli segélykérelmek számának alakulását. Később szintén az Egyesült Államokból érkezik a feldolgozóipari beszerzési menedzser index és az ISM feldolgozóipari index. A hét utolsó napján egyetlen fontosabb makroadat érkezik, az viszont kiemelten fontos lesz – 14:30-kor közlik az amerikai munkanélküliségi rátát, ami fontos szempont a Fed döntéshozói előtt a monetáris politika alakításakor.

Jön az MNB döntése

A fentiek mind hatással lehetnek a magyar piac hangulatára is, azonban az uniós forrásokról való tárgyalás kapcsán érkező hír is jelentős befolyással lehet a budapesti tőzsdére. A leginkább kiemelkedő esemény a jegybank keddi kamatdöntése lehet. A gyengülő forint számára ugyanis nagyon nem mindegy, hogy mennyivel emeli az irányadó rátát az MNB, és milyen üzeneteket kommunikál akár a magyar fizetőeszköz árfolyamáról, akár a várható monetáris szigorításról. Csütörtökön a kamatdöntés eredményekének megfelelően módosulhat az egyhetes betéti tender kamatszintje is, az azonban már közel sem jelent majd meglepetést.

https://www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak