A norvég sztrájk miatt nagy exportkiesésekre lehet számítani, ami tovább nehezíti a helyzetet

Európa helyzete nem könnyű. Egy régóta tartó befolyás alól szeretne kibújni, azonban ezt egy olyan időszakban szeretné véghez vinni, amikor a piac már amúgy is hiányban szenved. Nagy versengések mennek a maradék szabad kapacitásokért, és az exportőrök sokszor azoknak adják, akik többet fizetnek érte. Ez azonban további emelkedést okoz a gázárakban. Mivel Európa infrastruktúrája nagy fejlesztést igényel, a kemény tél előtt elhatározták, hogy minél jobban feltöltik a gáztárolóikat, különböző forrásokból. Ennek következménye, hogy hatalmas összegeket kell kifizetni az amerikai LNG szállítmányokért, illetve egyes országok a kevesebb gázfelhasználást is elrendelték, ezzel segítve a tárolók szintjeinek megemelését.

(www.shutterstock.com)

Az ukrán-orosz háborúból származó európai energiaválság miatt a kontinens, amely erősen függ az orosz gázkészletektől, megállapodott abban, hogy diverzifikálja erőforrásait és feltölti gáztárolókat a téli hónapok előtt. Február végén a teljes tárolási kihasználtság 28, március végén 26, április végén 33, május végén 47, június végén pedig 60 százalék volt. Az Európai Unió május 19-én konszenzusra jutott arról a jogszabályról, amely kötelezővé teszi a legalább 80 százalékos föld alatti gáztárolók feltöltését a tagállamokban. Portugália az egyetlen uniós ország, amely az összes földgáztartályát 97 százalékra már feltöltötte. Hasonlóképpen, az Egyesült Királyságban van még 94 százalékos tárolási kihasználtság. Németország azonban a tárolóit csak 62 százalékra töltötte fel.

(www.shutterstock.com)

Tüntetések okozta zavargások rontják tovább a helyzetet

A norvég olaj- és gázipar munkavállalóinak tervezett sztrájkja az ország napi gázexportjának körülbelül 13 százalékos veszteségével járt, jelentette ki a Norwegian Oil and Gas Association. Ennek eredményeként az olajtermelés napi vesztesége összesen 130 000 hordó lesz.

Forrás: aa.com

Címlapkép: Shutterstock