Nagy-Britannia gazdasága India mögé csúszott vissza, ezzel immáron már csak a hatodik legnagyobb a brit gazdaság a földön. Az Egyesült Királyságban kibontakozó válság egyre csak fokozódik, ezzel egyidejűleg az indiai gazdaság szárnyal.

Újabb csapást szenvedett el Nagy-Britannia gazdasága. A szárnyaló infláció következtében egyre fokozódik a válság a szigetországban, az energiaválság és a megélhetési krízis egyre égetőbb problémákat okoz. Tovább rontja a helyzetet, hogy a Bloomberg beszámolója szerint Nagy-Britannia gazdasága lemaradt India mögött, ezzel újra a világ hatodik legnagyobb gazdasága lett.

A Bloomberg friss közleménye szerint India, a korábbi brit gyarmat 2021 utolsó három hónapjában duzzadt nagyobbra, mint a brit gazdaság, ezzel az indiai gazdaság hivatalosan is a világ ötödik legnagyobb gazdaságává vált. A Nemzetközi Valutaalap GDP-adatai szerint India növelte az előnyét 2022 első negyedévében. Lényeges, hogy a számításokat dollár alapon végzik.

A Bloomberg előrejelzése szerint az indiai gazdaság 2027-re mintegy 20 százalékkal nagyobb lehet, mint a brit. A szigetország az elszabaduló energiaárak következtében 4 évtizede nem látott inflációval küzd, a Bank of England becslése szerint a recesszió akár 2024-ig is elhúzódhat. Ezzel szemben az indiai gazdaság várhatóan 7 százalékkal nőhet idén.

(www.bloomberg.com)

Az Egyesült Királyság visszacsúszása a nemzetközi rangsorban nem a legjobb üdvözlés az új miniszterelnök számára. Boris Johnson utódjára várhatóan a mai napon, szeptember 5-én derül hivatalosan fény. Becslések szerint Liz Truss külügyminiszter várhatóan legyőzi Rishi Sunak volt kancellárt a második fordulóban.