Sokan további esésre spekuláltak, de a negyedéves jelentés után pozitív fordulat történt. Jó passzban a sportszergyártó.

Mint azt már a héten egy elemzésünkben közültük, medve dominanciában teljesítettek a sportszergyártó részvényei. A német cég azonban a pénteki nap folyamán közzé tette az első negyedéves jelentését. Meghökkentő számok és adatok, amit tőzsdei optimizmus követett. 

Ez a negyedév nagyon rendben volt 

A jelentés szerint a vállalat Q1-es nettó árbevétele 502 millió eurót tett ki. Ezzel már közelítenek a pandémiát megelőző szinthez, hiszen akkor 2 milliárd eurót tett ki éves szinten. Érdekesség, hogy idén majdnem 3 hónap alatt sikerült a teljes 2020-as évüket túlszárnyalni. A megelőző fiskális évben ugyanis mindösszesen 674 millió euró volt a nettó bevételük.

Az impozáns számokhoz elengedhetetlenül hozzájárult a Kínában mutatott teljesítmény. A negyedéves jelentés szerint 156%-kal növekedtek eladásaik az ázsiai országban az előző időszakokhoz képest. Ez azért óriási szó, mert jelentős ellenállásba ütköztek Kínában a nyugati termékek nem is olyan régen. A feszültség egyértelműen a Hszincsiang tartomány, és azon belül is az ujgurok elnyomása mentén húzódott. Emiatt számos nyugati gyártó leállította a termelését ezen térségben, és nyilvánosan kiálltak az ujgurok mellett. Az Adidast nem érintette közvetlenül a geopolitikai feszültség, szemben például a Nike-val. Ennek ellenére jó esély volt arra, hogy a piaci részesedésük megtartása és növelése akadályokba ütközhet. Most már tudjuk, hogy ilyenről szó sem volt. 

Megtört medve dominancia 

Egyelőre Bollinger-szalagon belül, de már a 20 napos mozgóátlaga felett az Adidas – www.investing.com

A német sportszergyártó részvényei már 7,6% pluszban kezdték a pénteki kereskedési napot. Ezzel egy április közepe óta domináló medve tendenciát látszik megtörni az árfolyam. Sok elemző számára a hét elején úgy tűnt, hogy a cég papírjai tartósan bezuhanhatnak a 260 dolláros sáv alá. A nem várt pozitív fordulat sokakat meglepett. 

Egyelőre nem tudni, hogy a jó forma csak átmeneti-e. Mindenesetre az Adidas jelenlegi vezérigazgatója, Kasper Rorsted további növekedést vár az évben. Ennek fő indikátorai már nem csak a kínai piac, hanem a közelgő sportesemények is lehetnek. Ide sorolhatjuk a részben hazai rendezésű labdarúgó Európa Bajnokságot, de a latin-amerikai kontinensviadalt is. A nyári olimpiai játékok megrendezése is egyelőre biztosnak tűnik. A nagy kérdés, hogy egy esetleges pandémiás fordulat és a fent említett tornák elmaradása, hogyan érintené a befektetők hangulatát.