Izgalmas hetünk lesz itthon és a kinti piacokon is.

Bár nyári uborkaszezon van, egyáltalán nem mondható, hogy ne lennének izgalmak akár a nemzetközi börzéken, akár a magyar tőzsdén. Amíg előbbiek esetében az orosz-ukrán háború, a gyorsjelentési szezon, az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntése és a recessziós félelmek lehetnek fókuszban, addig itthon leginkább a forint és a nagyobb blue chipek lehetnek érdekesek.

Nemzetközi piacok – EKB és gyorsjelentések

Hétfőn folytatódik a bankszektor jelentési időszaka, kora délután a Goldman Sachs és a Bank of America második negyedéves számait ismerhetjük meg. Kedden az amerikai tőzsde zárása után a Netflix adatsora lehet izgalmas. Szerdán délután 4 órakor az eurózónára vonatkozóan közlik a fogyasztói bizalom állását, az Egyesült Államok börzéinek zárása után pedig a Tesla teszi közzé a befektetők által nagyon várt gyorsjelentését.

Jelent a Tesla is a héten (www.shuttertstock.com)

Csütörtökön hajnalban a japán export és import adatok adhatják meg az alaphangot, 14:30-kor pedig szokásosan megismerhetjük az amerikai munkanélküli segélykérelmek számát, és közlik ekkor a Philadelphiai Fed indexet is. Zárás után pedig a Snap gyorsjelentését teszik közzé. Mindezeknél azonban izgalmasabb lehet 14:15-kor az EKB kamatdöntése, várhatóan az eurózóna központi bankja is monetáris szigorításba kezd, ezzel itt is elbúcsúzhatunk a 0 %-os kamatok világától. Fontos lesz az EKB kommunikációja is az inflációs folyamatokról a recessziós félelmek és az elszálló energiaárak tükrében. Pénteken délelőtt a német feldolgozóipari és beszerzési menedzser indexeket figyelhetik a befektetők, délután 2-kor pedig a Twitter közli a számait.

Magyar piac – a fókusz a forinton

Jelentős makroadat és gyorsjelentés nem érkezik a héten, ami a magyar tőzsdét érinti. Izgalmas lehet azonban a forint árfolyama, amely végül a 400-as szintig erősödött vissza az euróval szemben az egészen elképesztő zuhanás után. Csütörtökön a jegybank meghirdeti egyhetes betéti tenderét, ha folytatódik a forint jó teljesítménye, akkor kicsi az esély az újabb rendkívüli szigorításra. Érdemes lehet figyelni a Mol árfolyamát is, az olajmulti esetében ugyanis szelvényvágásra kerül sor a héten. Az OTP-nél a legnagyobb kérdés, hogy továbbra is a 8000 forintos szint felett tud-e maradni a bankpapír, a Magyar Telekom pedig a 300-as szint felett próbálhat erőre kapni.

Továbbra is kiemelt figyelem a forint árfolyamán

https://www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak

Címlapkép forrása: Shutterstock