A hálaadás miatt kereskedési szünnap is lesz a héten, de így is lesz mire figyeljünk.

Legnagyobb részben véget ért az előző héten a gyorsjelentési szezon, ezért kevesebb fontos adatsorra számíthatunk az elkövetkezendő napokban. Ennek ellenére nem fogunk unatkozni, ugyanis az orosz-ukrán háború alakulása és a recessziós félelmek továbbra is elegendő témát adnak a piacoknak – hazai fronton pedig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése lehet izgalmas.

Nemzetközi piacok – rövid hét

Hétfőn különösebben fontos makrogazdasági adat nem lát napvilágot, így a hétvége és az előző hét eseményeit dolgozhatják még fel a befektetők. Kedden a Hewlett-Packard gyorsjelentése lehet fontos az érdekelt befektetők számára, de továbbra is inkább az általános tényezőkön lehet a hangsúly. Szerdán 9:30-kor érkezik Németországból a feldolgozóipari, valamint a szolgáltatóipari beszerzési menedzser index, előbbit délután az USA-ból is közlik.

Jön a hálaadás, kevesebb esemény lehet a tőzsdéken is (www.shutterstock.com)

A csütörtöki amerikai kereskedési szünnap miatt szintén szerdán közlik 14:30-kor az amerikai munkanélküli segélykérelmek számának alakulását. Csütörtök hajnalban a japán feldolgozóipari beszerzési menedzser index adhatja meg az alaphangot, 10 órakor pedig az IFO üzleti hangulatindexet közlik. Pénteken az USA-ban szintén rövidített kereskedés lesz, fontosabb adat pedig Európában sem lát napvilágot.

Jön a kamatdöntés

A kereskedési szünnap és a kevesebb nemzetközi makroadat miatt itthon is van esély a visszafogottabb kereskedésre, ugyanakkor kedden a jegybank kamatdöntése, pontosabban az utána való kommunikációja hozhat izgalmakat. Leginkább ez a forint árfolyamára gyakorolhat hatást, míg a nemzetközi piaci hangulat alakulása a blue chipek mozgását irányíthatja. Pénteken 9 órakor a magyar munkanélküliségi adatra lesz érdemes figyelni; nem is feltétlenül a tőzsdei reakciók, inkább a hazai gazdaság jelenlegi állásáról adott kép miatt.

www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak