Jön a magyar GDP adat, de a nemzetközi piacokon is lesznek izgalmak.

A nyári időszak ellenére bőven van téma a piacokon, akár a gyorsjelentési szezonra, akár a nagy jegybankok monetáris politikájára, vagy az orosz-ukrán háborúra gondolunk. A következő héten sem maradunk események nélkül. A nemzetközi piacon továbbra is a gyorsjelentéseken lehet a hangsúly, itthon pedig az S&P pénteki döntése és a GDP adat biztosan okoz majd visszhangokat.

Nemzetközi piacok – adatok és jelentések

Hétfőn hajnalban érkezik a japán GDP adat, de az európai piacok nyitása előtt jön ki a kínai és a japán ipari termelési adat és a HelloFresh gyorsjelentése is. 14:30-kor pedig a New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser indexet ismerhetjük meg. Kedden 11 órakor lát napvilágot a német tőzsde számára fontos ZEW index, délután pedig a Wal-Mart és a Home Depot gyorsjelentése érkezik az amerikai ipari termelési adat mellett.

Érkezik a Walmart gyorsjelentése is a héten (www.shutterstock.com)

Szerdán 14:30-kor az amerikai kiskereskedelmi forgalom, tőzsdezárás után a Cisco Sysytem gyorsjelentése lehet fontos. Csütörtökön 14:30-kor érkezik a Philadelphiai Fed index, és ugyanekkor hozzák nyilvánosságra szokásos módon az amerikai munkanélküli segélykérelmek számát. A hét utolsó kereskedési napján mindösszesen 1 fontosabb makroadat érkezik, ugyanis pénteken hajnalban ismerhetjük meg a japán inflációt.  

Magyar piac – GDP adat és hitelminősítői döntés

Ahogyan arról pénteken hírt adtunk, a Standard & Poors hitelminősítő stabilról negatívra módosította a magyar adósságbesorolását, amellett, hogy a befektetésre ajánlott kategóriában maradt az ország. A hétfői kereskedésben így az erre adott piaci reakciókat lesz érdemes figyelni, de természetesen a nemzetközi befektetői légkör is gyakorolhat továbbra is hatást a budapesti tőzsdére.

Az S&P lépésének hatása lehet érdekes a hét elején a hazai parketten

Szerdán 9 órakor ismerjük meg a magyar GDP adatot, amely kulcsfontosságú lehet a hazai eszközök megítélése szempontjából. Csütörtökön 9 órakor hirdeti meg a jegybank szokásos módon az egyhetes betéti tendert – ha addig nem történik jelentős változás, nem valószínű az irányadó ráta megemelése. Egyéb jelentősebb adat és esemény híján a blue chipek esetében az előző hetekben közölt gyorsjelentések hosszabb távú reakciója lehet fontos, a kisebb papíroknál pedig még sok esetben hátra van az eredménysorok közlése.

www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak

Címlapkép forrása: Shutterstock