Az uniót is elérheti az infláció elleni kamatemelések sorozata

Az EKB már 11 éve nem emelt kamatot, most azonban a rekordmagas 8,6 százalékos infláció a döntés meghozatalát idézheti elő. A 19 tagú euróövezet inflációja rekordokat döntött. Úgy tűnik, hogy az Európai Központi Bank 11 év után újra kamatot fog emelni. Az európai statisztikai hivatal pénteken közzétett előzetes adatai szerint az infláció túllépte a 8,4 százalékos előrejelzéseket. A bank megfogadta, hogy enyhíti az emelkedő árakat, amelyek nagyban megnehezítik a mindennapi életet. Kérdés, hogy mennyire lesz agresszív az EKB, hiszen egyes közgazdászok szerint alábecsülik az inflációt. “Az infláció nemcsak túl magas, hanem túl széles körű is” – mondta Francois Villeroy de Galhau, a francia jegybank elnöke múlt héten egy párizsi konferencián. Mark Wall, a Deutsche Bank vezető közgazdásza szerint szeptemberig akár egy 50 bázispontos emelést sem lehet kizárni. A központi bank azt mondta, hogy szeptemberben ismét emelni fog. Ez azt jelenti, hogy már ebben az évben visszatérhet a pozitív tartományba, 2014 óta először. Andrew Kenningham, a Capital Economics vezető közgazdásza szerint a 8,6 százalékos infláció valószínűleg nem elég ahhoz, hogy 50 bázispontos emelést hozzon magával.

(www.shutterstock.com)

Erre kell odafigyelni a kamatemeléseknél

Az euróövezet monetáris politikájának jövőjével kapcsolatban egyre több kérdés merül fel az elkövetkező hónapok recessziójától való félelmek közepette. Ha a központi bank agresszívan emelné a kamatokat, az még tovább akadályozhatja a gazdasági növekedést egy olyan időben, amikor a lassulás már amúgy is elkezdődött. A legfrissebb üzleti tevékenységi adatok arra utalnak, hogy az euroövezet már veszített gőzerejéből, így a recessziós időszak elkerülése sok kérdést vet fel.

(www.shutterstock.com)

A Berenberg közgazdászai 2023-ra recessziót jósolnak az euróövezetben, a GDP 0,8 százalékos csökkenésével. Oroszország elhúzódó inváziója a régiót a vártnál korábbi lassulásba sodorhatja.

Az eurózóna inflációja rekordszintet ért el és a jegybankárok kamatemelési kampányba kezdtek. Joe Bidennek egy dologban biztosan igaza volt, az infláció szárnyalása nem csak amerikai jelenség.

Ezen találkozókra kell majd odafigyelni

Az EKB majd július végén ülésezik, hogy bejelentse a kamatemelést. Azt is elmondta, hogy valószínűleg szeptemberben ismét emeli a kamatlábakat. A Fed eközben e hónap közepén ülésezik, és várhatóan 50 vagy 75 bázisponttal emeli a kamatlábakat a júniusi 75 bázispontos emelés után.

Forrás: cnbc.com; usnews.com

Címlapkép: Shutterstock