Az amerikai inflációs adat lehet a fókuszban a héten, itthon az uniós forrásokról szóló vita lehet fontos tényező.

A nemzetközileg irányadó tőzsdeindexek az előző héten többnyire már képesek voltak korrigálni az augusztus végi zuhanásból. Nyugalomról azonban távolról sem beszélhetünk, továbbra is nagy az izgalom a nagy jegybankok monetáris politikája és az ehhez kapcsolódó recessziós félelmek kapcsán – és természetesen az ukrajnai háború is fontos tényező még. A következő napokban jó pár fontosabb makroadat lát napvilágot, közülük is az amerikai inflációs adat hozhatja a legtöbb mozgást.

Nemzetközi piacok – jön az inflációs adat

A hétfői napon jelentős makroadat nem lát napvilágot, az amerikai tőzsdezárás után az Oracle gyorsjelentése lehet érdekes. Kedd délelőtt 11 órakor a német és az eurózónai ZEW index ad némi képet a gazdaság állapotáról, ez leginkább a DAX-ra lehet hatással. 14:30-kor ismerjük meg az Egyesült Államokra vonatkozó inflációs és maginflációs adatot, amely jelentős mértékben meghatározhatja a Fed jövő héten esedékes kamatdöntő ülését is. Várhatóan némileg csökkent az inflációs nyomás az USA-ban, de ennek mértéke is nagyon fontos.

Jön az inflációs adat a héten az USA-ból (www.shutterstock.com)

Szerdán 11 órakor az eurózóna ipari termelési adatot ismerhetjük meg. Csütörtökön 14:30-kor igazi adatdömping jön a tengerentúlról: közlik a Philadelphiai Fed indexet, a kiskereskedelmi forgalmat, a New York-i beszerzési menedzser indexet és szokásosan a munkanélküli segélykérelmek számát. 15:15-kor az ipari termelési adatot is megtudhatjuk. Pénteken 16 órakor a Michigani Egyetem előzetes fogyasztói bizalmi indexét ismerhetjük meg.

Hazai piac – fókuszban az uniós pénzek

Kiemelten fontos hazai makroadat nem lát napvilágot, egyedül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyhetes betéti tendere lehet érdekes csütörtökön 9 órakor, bár az eddigi gyakorlat alapján valószínűleg itt sem történik változás a jelenlegi kamatszintről. A nemzetközi piacok mozgásai azonban jelentős hatást gyakorolhatnak a magyar tőzsdére, azon belül a legnagyobb blue chipek árfolyamára. Az uniós forrásokról szóló vita kapcsán bármilyen információ sokat jelenthet, ugyanis meglehetősen nagy a tárgyalások tétje.

www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak