A németországi Hannover városa elzárta a meleg vizet a középületekben, uszodákban, sportcsarnokokban és tornatermekben, mivel az orosz gázszállítások csökkentése miatt téli energiaválságtól tartanak.

A város a nyilvános szökőkutakat is kikapcsolja, és a nagy épületek éjszakai világítását is leállítja, mivel a város célja, hogy 15%-kal csökkentse energiafogyasztását – olvasható Belit Onay hannoveri polgármester tweetjében. “Ez egy reakció a közelgő gázhiányra, amely komoly kihívást jelent az önkormányzatok számára – különösen egy olyan nagyváros számára, mint Hannover” – mondta Onay.

A város október és március között az önkormányzati épületekben – a bölcsődék kivételével – csökkenteni fogja a fűtés bekapcsolásának idejét, minden lámpát LED-esre állít át, betiltja a mobil légkondicionálókat, ventilátoros fűtőberendezéseket vagy radiátorokat, és mozgásérzékelőket helyez el az állandó világítás helyett a nyilvános WC-kben, kerékpártárolókban, folyosókon és parkolókban.

A Gazprom orosz gázipari óriás hétfőn bejelentette, hogy karbantartás miatt leállítja az Északi Áramlat-1 Németországba tartó gázvezeték egy újabb turbináját. Az újabb csökkentés azt jelentette, hogy a gázáramlás, amely már így is csak a kapacitás 40%-án működött, mindössze 20%-ra esett vissza, ami hitetlenkedést váltott ki Európában.

Robert Habeck német gazdasági miniszter “bohózatnak” nevezte a fenntartási indoklást, az uniós vezetők pedig azzal vádolták a Kremlt, hogy fegyverként használja az állami tulajdonú Gazpromot az Oroszország ukrajnai háborúja miatt elrendelt nyugati szankciók megtorlásaként.

Az orosz gáztól nagymértékben függő Németország különböző városai hasonló intézkedéseket vezettek be, köztük München, Lipcse, Köln és Nürnberg. Nürnberg négy nyilvános fedett uszodájából hármat bezárt, míg a szabadtéri uszodák szeptember 25-ig nyitva maradnak.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/07/29/hanover-bans-hot-showers-as-russian-gas-crisis-begins-to-bite.html