Paolo Gentiloni az Európai Bizottság gazdaságpolitikai biztosa szerint a legtöbb uniós tagállam recesszióba bukik a negyedik negyedévben.

Paolo Gentiloni az Európai Bizottság gazdaságpolitikai biztosa pénteken arról beszélt, hogy Európa gazdasági helyzete az elmúlt időszakban tovább romlott. Gentiloni arra figyelmeztetett, hogy a negyedik negyedévben az Európai Unió legtöbb országa „várhatóan recesszióba kerül”.

„Az energiaárak nagymértékű megugrása, valamint az élet minden területére kiható szárnyaló infláció vette át a hatalmat. Társadalmi és gazdasági szempontból nézve is nagyon nehéz idők előtt állunk” – hangsúlyozta pénteken az Európai Bizottság gazdaságpolitikai biztosa. Paolo Gentiloni továbbá hozzátette, hogy a nehézségek ellenére is bízik benne, hogy Európa egységes marad és képes lesz felülkerekedni ezen a nehéz időszakon is.

Az Európai Bizottság ma hozta nyilvánosságra a gazdasági előrejelzéseit, melyből kiderült, hogy várhatóan az EU gazdasága 2022-ben 3.3 százalékkal fog növekedni, azonban a Bizottság figyelmeztet, hogy 2023-ban várhatóan 0.3 százalékra lassul az EU gazdasági növekedésének mértéke.