Éles fordulat – így veszítheti el támogatását Ukrajna

Ahogy az infláció emelkedik és a hideg tél egyre rémisztőbbé válik, nagy kérdés, hogy láthatjuk-e Európa eddigi töretlen támogatását meginogni. Az elemzők szerint komoly teszt vár a nyugat szolidaritására és elkötelezettségére Kijev iránt a téli időszak előtt. Attól a pillanattól kezdve, hogy az orosz csapatok február végén betörtek Ukrajnába, az európai vezetők egységes fronton harcoltak Vlagyimir Putyin elnök ellen. Több, mint 250 nappal később, ahogy a téli időszak megkezdődik és az infláció vasfoga tovább pusztítja a pénztárcáinkat, komoly nyomás alá kerülhet a nyugat elszántsága.

(www.shutterstock.com)

Okkal tartanak az amerikai választások eredményétől az ukránok

A háború kimenetelét szintén nagyban befolyásolhatják a félidős amerikai választások. Eddig egybehangzó támogatást kapott Ukrajna a nyugati hatalmaktól, most azonban a választások eredménye ezt megtörheti. Ez lesz az első szövetségi megmérettetés, mióta Joe Bident elnöknek választották. Óriási az elégedetlenség. Az elrettentő számok azt mutatják, hogy az amerikai polgárok kevesebb mint fele elégedett a Biden-adminisztrációval. A megkérdezettek alig 17 százaléka van megelégedve az ország ügyeivel.

(www.shutterstock.com)

Bajban vannak az ukránok, az oroszok célzott támadásokat mérnek az országra

Bár az európai országok elérték és meghaladták azt a novemberi célt is, hogy a földgáztárolókat legalább 80 százalékig feltöltsék, mégis az előttünk álló hideg hónapok megfelelő feltételeket kínálhatnak Putyin számára, hogy nyugtalanságot keltsen. „A tárolási szintek ellenére Európának továbbra is szüksége van az Oroszországból származó földgáz egyenletes, még ha megcsappant áramlására is,” jelezte Rafael Loss, European Council on Foreign Relations biztonsági szakértője.

Szeptemberben az orosz vezető azzal fenyegetőzött, hogy megfosztja az Európai Uniót az energiától. Elmondása szerint mindent leállíthatnak, ha az unió cselekedetei ellentétesek lesznek a gazdasági érdekeikkel. Természetesen Ukrajna támogatása is az ellentétes cselekvések a kosarába sorolható.

(www.shutterstock.com)

Október közepe óta Oroszország Ukrajnát légitámadások hullámaival sújtotta. Ezalatt sikeresen tönkretette az energialétesítmények 30 százalékát. A háború sújtotta országban így minden eddiginél keményebb télre kell számítani. Putyin reméli, hogy az ukrán menekültek elárasztják a szomszédos országokat, hogy megmeneküljenek a fagytól.

„Ha Oroszországnak sikerül a migrációs válság és az energiaháborún keresztül társadalmi nyugtalanságot szítania, az az Európai támogatás csökkenését eredményezheti,” tette hozzá Rafael Loss.

Forrás: aljazeera.com; index.hu

Címlapkép: Shutterstock