Az oroszok és a kínaiak szövetkeznek, az Északi Áramlat 2 helyett A Power of Siberia 2 szállít majd hatalmas mennyiségű gázt

Eddig is tudtunk, hogy a két nagyhatalom közt jó a kapcsolat, hiszen Kína elkötelezetten segítette az orosz gazdaságot, miközben elutasították inváziónak nevezni az orosz katonai egységek támadását. Most egy új közös projekt van kibontakozóban, amely az oroszoknak segít majd átirányítani a gázt, ezzel megtartva energiahatalmukat, illetve az energiaéhes kínai gazdaságot is megfelelően ki fogja tudni szolgálni.  

(www.shutterstock.com)

Xi Jinping, Vlagyimir Putyin, valamint India és közép-ázsiai országok vezetői csütörtökön Üzbegisztánba utaztak. Xi ezen találkozó előtt több, mint 1000 napja nem hagyta el az országot, a szigorú korlátozások miatt. Most ez megtört, és csütörtökön sikeresen sor került a Peking és Moszkva által az amerikai befolyás ellensúlyaként létrehozott csoport csúcstalálkozójára. Az orosz elnök külügyeinek tanácsadója szerint Xi és Putyin szemtől-szembe is találkoztak, hogy az Ukrajnával kapcsolatos ügyeket megbeszéljék. Úgy tűnik azonban másról is szó esett.

(www.shutterstock.com)

2025-re több mint 61 milliárd köbméter orosz gázt szállítanak Kínába

Alexander Novak, orosz miniszterelnök-helyettes szerint az ázsiai csővezeték helyettesítheti majd az európai társát Oroszország energiastratégiáján belül. A Nord Stream 2 vezeték 2021 szeptemberére készült el, azonban a háború miatt elmaradt a beüzemelése. A Power of Siberia 2 vezeték létrehozását már évek óta tervezi a két nagyhatalom. Csütörtökön jelezték, hogy a két ország hamarosan megállapodást ír alá, évi 50 milliárd köbméter gázról. Ez a mennyiség közel van az Északi Áramlat 1 maximális kapacitásához (55 milliárd köbméter), amelyet szeptember óta leállított Oroszország. A vezeték Kína energiaéhes gazdaságát fogja ellátni Mongólián keresztül Nyugat-Oroszországból indulva. Az építési munkálatok 2024-ben kezdődnek. 2025-re, amikor a csővezeték eléri a maximális kapacitást több, mint 61 milliárd köbméter orosz gáz fog áramlani a világ második legnagyobb gazdaságába. Európában viszont továbbra is aggódhatunk a közelgő hideg éghajlat miatt, amely rettegésben tartja a legtöbb országot.

Forrás: euronews.com; npr.org

Címlapkép: Shutterstock