Az előzetesen vártnál magasabban alakult a német infláció, a csütörtökön nyilvánosságra hozott adatok alapján szeptemberben éves szinten a harmonizált fogyasztói árindex 10.9 százalékra ugrott Németországban. Az euró bevezetése óta nem volt példa 2 számjegyű inflációra.

A német infláció az euró több mint 20 évvel ezelőtti bevezetése óta először duzzadt 2 számjegyűre. A német infláció az előzetesen vártnál magasabban alakult szeptemberben, miután az ideiglenese kormányzati segélyintézkedések egyrésze megszűnt és az európai energiaválság súlyosabbá vált.

10.9 százalékra duzzadt a harmonizált fogyasztói árindex

A német statisztikai hivatal, a Federal Statistical Office által csütörtök délután nyilvánosságra hozott beszámoló alapján az előzetesen vártnál magasabban alakult a német infláció szeptemberben. Az előzetes adatok alapján a tavalyi év azonos periódusához képest 10.9 százalékos volt az áremelkedés mértéke, a közgazdászok előzetesen 10.2 százalékos inflációt prognosztizáltak. A német infláció (HICP) egy hónappal korábban, idén augusztusban 8.8 százalékon alakult.

(www.bloomberg.com)

Az elmúlt időszakban Németországban is elszabadult az infláció. A Destatis előzetes adatai szerint szeptemberben a fogyasztói árak emelkedése 10 százalék volt az augusztusi 7.9 százalék után. Az elemzők 9.4 százalékos éves inflációt vártak szeptemberre.

A német fogyasztói árindex 2021 júliusa óta lényegesen felülmúlja az Európai Központi Bank 2 százalékos célját. Az élelmiszerek ára az augusztusi 16.6 százalékról szeptemberben 18.7 százalékra, a szolgáltatásoké 2.2 százalékról 3.6 százalékra, az energiáé pedig 35.6 százalékról 43.9 százalékra emelkedett.

A német statisztikai hivatal október 13-án ismerteti a szeptemberre vonatkozó végleges adatokat. A német tőzsdén jegyzett értékpapírokat jellemzően adták tegnap, a DAX a csütörtöki kereskedési nap egészét negatív tartományban töltötte. A német benchmark tőzsdeindex közel 25 százalékos mínuszban van idén.