Moldova ingatag gazdasága az orosz gázszállítás leállása és a rendkívül magas energiaárak kettős sokkjával szembesülhet, a kormány aggódik, hogy a válsághelyzet következtében legrosszabb esetben teljesen összeomolhat az ország gazdasága

„Moldova gyenge lábakon álló gazdaságát, az orosz gázszállítás leállása és a rendkívül magas energiaárak sújtják, Európa legszegényebb gazdasága ilyen nehéz körülmények között készül a télre” -mondta el a miniszterelnök. A válsághelyzet teljesen összeroppanhatja az ország gazdaságát.

Natalia Gavrilita miniszterelnök elmondása szerint az Ukrajna és Románia közé ékelődött 2.6 milliós nemzet minden forgatókönyvre felkészül, még a legrosszabb eshetőségekkel is kalkulálnak. Az ország igen nehéz helyzetben van, az éves infláció meghaladja a 30 százalékot, október 1-jei határidővel az orosz Gazprommal is tárgyalniuk kell az adósságtörlesztésük kapcsán.

(www.shutterstock.com)

Mivel nem haladnak előre a tárgyalások az orosz kormánnyal, valamint Putyinék már két éve a „nemzet ellen fordultak” Maia Sandu elnök megválasztását követően, a gázellátás teljes leállására is sor kerülhet.

„Ha a Gazprom folytatja is a szállításokat, akkor is csökkentenünk kell a fogyasztást, mert az árak nagyon-nagyon magasak, már most nyáron is és nem tudjuk, hogy még mennyivel fognak tovább drágulni az árak télen.” -mondta a miniszterelnök kedden.

Moldova továbbra is szorgalmazza az Európai Unióhoz való csatlakozási ambícióját, az EU vezetői júniusban egy gyorsított eljárás keretében jóváhagyták Moldovát és Ukrajnát is tagjelöltként.

Az ország továbbra is elköteleződött a béke mellett, a kormány szeretné fenntartani a gazdaság stabilitását, noha ez jókora kihívást jelenthet.

Forrás: Bloomberg

Borítókép: Shutterstock