Az AstraZeneca közzétette a COVID-19 vakcináinak az eladási számait is, de nem ez volt az emelkedésének fő oka.

Az AstraZeneca részvényei több mint 4%-kal emelkedtek a pénteki kereskedésben, mivel az angol–svéd gyógyszergyártó cég a vártnál jobb negyedéves eredményről számolt be. Az eladásaikat a nagy sikerű rákellenes gyógyszereik vezették.

Pascal Soriot vezérigazgató arra számít, hogy a COVID-19 hatásai az elkövetkező hónapokban csökkennek és 2021 második felében teljesítmény növekedést jósol a többi gyógyszerfajtájukra vonatkozóan.

A gyógyszeripari óriás nehéz negyedévet élt át, az Európai Unió fokozott nyomása alá került az oltóanyagok késedelmes szállítása miatt. Azonban az elemzők és a befektetők szemében a pénzügyi teljesítményükkel nem voltak problémák az év első három hónapjában. Az első negyedévi árbevétel éves szinten nézve 15%-kal, 7.32 milliárd dollárra nőtt. A FactSet szerint az elemzők 6.98 milliárd dolláros árbevételre számítottak. A bevétel fő forrása az AstraZeneca három rák elleni gyógyszere volt, a Tagrisso, az Imfinzi és a Lynparza. Az említett gyógyszerek eladásai 20%-kal emelkedtek. Az egy részvényre jutó nyereség 1.63 dollár lett, ez 55%-os ugrás 2020 első negyedévéhez képest. Az egy részvényre jutó nyereség bőven felülmúlta az 1.41 dolláros konszenzusos becsléseket. Az adózás előtti nyereség 72%-kal 1.61 milliárd dollárra hágott.

A gyógyszergyártó az Oxford-i Egyetemmel közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos számokat is feltárt. Az Astra 68 millió adag vakcinát szállított le világszerte az első negyedév során. Ez 275 millió dolláros árbevételt generált, ebből 224 millió dollár Európából érkezett. Ez adagonként közel 4 dollárt jelent. A vállalat ígéretet tett arra, hogy nem profitál az oltóanyagából, legalábbis addig amíg a COVID-19 járvány tart. A vakcinákat előállítási költségen értékesítik. Az oltóanyag folyamatos fejlesztése azonban 0.03 dolláros negatív hatást gyakorolt az egy részvényre jutó eredményre.

Összehasonlításképpen az amerikai Pfizer 15 milliárd dolláros bevételt vár 2021-ben oltóanyag értékesítésből, míg a Moderna 18 milliárdos bevételt jósol.

Az AstraZeneca közleménye szerint hamarosan benyújtja kérvényét az amerikai gyógyszerügyi hivatalnak, hogy engedélyezzék a vakcinák alkalmazását. Még márciusban azt közölte a gyógyszergyártó cég, hogy várhatóan április első felében kérik a jóváhagyást.

Az AstraZeneca COVID-19 vakcinája veszteséges lehetett az első negyedévben, de ez szinte jelentéktelenné válik a vállalat rákellenes gyógyszerei iránti kereslet rohamos növekedése miatt.

Nicolas Picard portfóliómenedzser az AstraZeneca jövőjével kapcsolatban elmondta, hogy az elkövetkezendő években erőteljes növekedésre számít, pozitív befektetői hangulattal párosulva. A növekedés akkor lehet igazán erőteljes, amikor az egészségügy többi szegmense is teljes mértékben megnyílik.

A UBS elemzői szerint is van a részvénynek még tere felfele, a céláruk 8000 angol penny, jelenleg 7600 környékén áll az árfolyam. Az UBS azt is hozzátette, hogy a jó negyedévhez hozzájárultak a régebbi gyógyszereik is. A Nexium nevű gyomorsav-gyógyszerük iránt kifejezetten nagy volt a kereslet Kínában.

A világ legtöbb országában jól haladnak az oltások.

Továbbra is Izrael áll az oltási kampány élén, ahol már a nyájimmunitás is elértnek látszik. Az Egyesült Királyságban is beoltották már a felnőtt lakosság felét, de az Egyesült Államok is 43 %-os átoltottság körül jár.

Magyarországon ma egy rendkívüli tömeges oltási akció keretében adtak be 100 ezer Pfizer vakcinát, amellyel az oltottak száma átlépte a 4 millió főt.  Ez egyben azt is jelenti, hogy szombattól újabb lazítások lépnek hatályba. A védettek számára újranyitnak a szállodák, az éttermek és a 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítmények. A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul. Jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában. A turizmus és szolgáltató szektor újraindítása minden bizonnyal jó hatással lesz a magyar gazdaságra.