A legfrissebb adatok szerint éves szinten 6.5 százalékon alakult a francia infláció, az előzetes várakozások magasabb, 6.7 százalékos áremelkedésről szóltak.

Az elmúlt időszak egyik legégetőbb kérdéskörévé globálisan az infláció vált, a magas infláció kifejezetten nagy gondot okoz, a nagymértékű drágulás az élet minden területére kiterjed. Az európai országokban jellemzően továbbra is növekvő tendencia jellemző az inflációra, tegnapi cikkünkben is beszámoltunk róla, hogy például a német infláció is az előzetesen vártnál magasabban alakult, éves szinten 7.9 százalékos volt az áremelkedés mértéke Németországban. A jelenlegi adatok alapján úgy néz ki, hogy az Egyesült Királyságban igen súlyos válság van kibontakozóban, a Goldman pesszimista jóslata szerint az elszabaduló energiaárak következtében a brit infláció 2023 első felében akár a 22 százalékos szintet is átlépheti.

Enyhült az inflációs nyomás Franciaországban

A ma nyilvánosságra hozott adatok alapján az elmúlt hónapban látott mindenkori csúcsról az előzetesen vártnál nagyobb mértékben enyhült az infláció az eurózóna második legnagyobb gazdaságában. Az enyhülő francia infláció némileg enyhíti az EKB-ra nehezedő nyomást, a központi bank az infláció megfékezésének érdekében agresszívebb fellépésekre készül.

A francia infláció augusztusban éves szinten 6.5 százalékon alakult

A legfrissebb adatok alapján a tavalyi év azonos periódusához képest 6.5 százalékos volt az áremelkedés mértéke, a Bloomberg szerint a közgazdászok előzetesen ettől magasabb, 6.7 százalékos inflációt prognosztizáltak. A francia infláció egy hónappal korábban, idén júliusban rekordmagasan, 6.8 százalékon alakult.

French Inflation Slowed to 6.5% in August
(www.bloomberg.com)

Franciaországban is ársapkákkal korlátozzák az áram és a gáz lakossági árát. Az energiaárak némileg lassabb ütemben emelkedtek, mint az elmúlt hónapban, ez csökkentette az inflációt, annak ellenére, hogy a szolgáltatások ára a múlt hónapban látottal azonos ütemben emelkedett, az élelmiszerárak és az iparcikkek áremelkedési ütembe pedig gyorsult.

(www.shutterstock.com)

Az európai vezető tőzsdeindexek gyengélkedéssel kezdték a hét harmadik kereskedési napját, a francia CAC 40 benchmark index az inflációs hírek ellenére is több mint 0.6 százalékos mínuszban állt a délelőtti órákban.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com