Uniós forrásoktól eshet el Magyarország

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az energiaválsággal és a szükséges reformokkal kapcsolatos szerdai beszédében egyes források szerint Magyarországnak is odaszúrt. A korrupcióval kapcsolatos problémák miatt az Európai Bizottság több milliárd eurós források folyósítását blokkolhatja. A források különböző értékeket említenek, amelyről a bizottság vasárnap hozhat döntést.

(www.shutterstock.com)

Nyakunkon az energiaválság

Komoly terv nélkül az európai energiaválság romba döntheti az egész blokk gazdaságát, magával ragadva a háztartásokat és a vállalkozásokat. A háztartások számlái növekednek, a vállalkozások szenvednek, a dühös lakosok pedig megoldásokat követelnek. Úgy tűnik, hogy Európa hideg, sötét tél felé tart, mivel a folyamatban lévő energiaválság több fronton is sújtja a kontinenst. Az országok az energiahiány miatt egy megélhetési válság kellős közepén találták magukat. Bár az orosz ukrán háború legutóbbi történései emelték a hangulatot az oroszok visszaszorítása még nem jelenti az ország felszabadítását. A háború az oroszok szerint továbbra is folytatódik, a Kreml nem enged döntéséből.

(www.shutterstock.com)

Főszerepben a rezsiszámlák emelkedése és a megélhetés

Az európai kormányok több száz milliárd eurót szántak adócsökkentésekre és segélyekre, hogy megpróbálják megfékezni az energiaválság hatását. Most további intézkedéseket jelentett ki az Európai Bizottság elnöke. „Ezekben az időkben helytelen rendkívüli rekordbevételeket és nyereséget realizálni a fogyasztók kárára. A nyereséget meg kell osztani és át kell irányítani azokhoz, akiknek leginkább szükségük van rá. Az extraprofithoz jutó cégeket is meg kell adóztatni, és becslések szerint ebből az uniós tagállamoknak akár 140 milliárd eurós pluszbevétele lehet,” jelentette ki Ursula von der Leyen. Majd hozzátette, hogy az árampiac átfogó reformjára készülnek, mely terv kivitelezésénél az energiaárak felső határának megahatározása sem kizárt. A szél-és naperőműveknek, valamint atomerőműveknek 180 euró per megawattóra korlátozással kell majd szembenézniük, amely az áramtermelésért kapott bevételüket szignifikánsan lecsökkentené.

Forrás: reuters.com; france24.com

Címlapkép: Shutterstock