A népszavazások végéhez közeledve a nukleáris fenyegetések is egyre nagyobb pánikot keltenek

A mai napon zárulnak az annektálásról szóló népszavazások. Ezzel megnyitva az utat Moszkva számára, hogy további területeket foglaljon el és bővítse katonai műveletét. Ukrajna területének nagy része forog kockán és az eredmények az oroszok mellett szólnak. Az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló szavazásokat Herszonban, Luhanszkban, Donyeckben és Zaporizzsjában tartják, négy olyan régióban, amely Ukrajna területének mintegy 15 százalékát teszi ki. Amint a nemzetközileg el nem ismert népszavazások Ukrajna megszállt régióiban lezárulnak, a brit hírszerzés szerint Oroszország bejelentheti az annektálást. A részleges népszavazási eredmények több mint 96 százalékot mutatnak az Oroszországhoz való csatlakozás mellett, jelezte be az RIA, a Kreml által támogatott orosz hírügynökség. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szerint annektálásról szóló szavazás a nemzetközi jog nyilvánvaló megsértése, ezért a NATO szemében nincs legitimitása. Az ukránok szerint ezek a szavazatok semmiképpen sem tükrözik a valódi adatokat arra vonatkozóan, hogy mit szeretnének a megszállt területeken élő emberek.

(www.shutterstock.com)

Kijev szavakkal, az oroszok nukleáris fegyverekkel fenyegetnek

Kijev figyelmeztetést adott le, hogy azok az ukránok, akik segítenek a szavazatukkal az oroszoknak, árulási vádakkal és legalább öt év börtönbüntetéssel fognak szembenézni. Az ukrajnai erők elleni csúfos kudarcok után, Vlagyimir Putyin reméli, hogy a szavazás növeli Oroszország erejét a háborúban. A szavazások közben azért még nekik is volt idejük fenyegetőzni. A Kreml figyelmeztette az ukránokat, hogy Kijev a konfliktus pusztító eszkalációjával fog szembenézni, amely kiterjed egészen a nukleáris fegyverek használatáig.

(www.shutterstock.com)

Az elemzők azt állítják, hogy ezek a kijelentések Ukrajna és a Nyugat visszatartására szolgálnak, arra utalva, hogy készen állnak a nukleáris fegyverek használatára az újonnan csatolt területek védelmének érdekében. Medvegyev mostani figyelmeztetése különbözött a korábbiaktól, mivel most először vélte úgy, hogy a NATO katonai szövetsége nem kockáztatja a nukleáris háborút, és ezért nem lép be közvetlenül a háborúba, még akkor sem, ha az oroszok nukleáris fegyverekkel támadnák Ukrajnát.

Forrás: aljazeera.com; reuters.com

Címlapkép: Shutterstock