Németország gazdasági kilátásai borúsak az energiaárak emelkedése és az ellátási lánc megszakadása miatt – közölte pénteken a pénzügyminisztérium, amit a termelői árak rekordszintű megugrása is alátámaszt.

A második negyedévben stagnált a német gazdaság, Európa legnagyobb gazdasága, amelyet az ukrajnai háború, az emelkedő energiaárak, a világjárvány és az ellátási zavarok a visszaesés szélére sodortak. “A (gazdaság) további fejlődésének kilátásai jelenleg érezhetően borúsak” – áll a minisztérium augusztusi havi jelentésében, hozzátéve, hogy “nagyfokú bizonytalanság” jellemzi. “Az Oroszországból érkező jelentősen alacsonyabb gázszállítások, az energia és egyre inkább más áruk tartósan magas áremelkedése, valamint a vártnál hosszabb ideig tartó ellátási lánc-zavarok, amelyek Kína nulla COVID-politikájával is összefüggésben állnak, súlyosan nehezítik a gazdaság fejlődését” – áll a közleményben.

Az infláció előremutató mutatójának tekintett termelői árak júliusban mind havi, mind éves összevetésben a rekordot jelentő legnagyobb mértékben ugrottak meg, elsősorban a magas energiaárak miatt – közölte pénteken a szövetségi statisztikai hivatal. Az energiaárak összességében 105 százalékkal emelkedtek 2021 júliusához képest, elsősorban a földgáz és a villamos energia magasabb ára miatt – közölte a hivatal. A már amúgy is magas energiaköltségeket táplálja, hogy a német kormány október 1-jétől olyan illetékeket vet ki a gázfogyasztókra, amelyek több száz euróval növelik egy átlagos család éves energiaszámláját. A csapás enyhítése érdekében a gáz forgalmi adóját 19%-ról 7%-ra csökkentik, amíg az illetékek érvényben vannak.

A magasabb energiaárak azt jelentik, hogy az infláció valószínűleg nem fog egyhamar lehűlni: Németország éves inflációs rátája júliusban 8,5% volt, ami összhangban van a szélesebb euróövezet 8,9%-os rekordszintű inflációs rátájával. A német kormány áprilisban 6,1%-os inflációt prognosztizált 2022-re. A pénzügyminisztérium közlése szerint október 12-én frissített gazdasági előrejelzéseket fog bemutatni.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/19/record-jump-in-german-producer-prices-adds-to-gloomy-outlook.html