A percekkel ezelőtt nyilvánosságra hozott előzetes adatok alapján augusztusban éves szinten 9.1 százalékon alakult az infláció az eurózónában, az előzetes várakozások 9.0 százalékos áremelkedésről szóltak.

Az európai országok sorra hozták nyilvánosságra az inflációs adataikat az elmúlt napokban, a német infláció az előzetesen vártnál nagyobb mértékben gyorsult, a francia infláció a ma nyilvánosságra hozott adatok szerint meglepetésre lassult. A brit inflációt illetően a Citi és a Goldman is kifejezetten pesszimista jóslatot közölt, a jelenlegi adatok alapján úgy néz ki, hogy az Egyesült Királyságban igen súlyos válság van kibontakozóban. Az elszabaduló energiaárak következtében a brit infláció 2023 első felében akár a 22 százalékos szintet is átlépheti.

Rekord: 9.1 százalékon alakult az infláció az eurózónában

Fontos adat az eurózóna inflációja, az Eurostat ma 11 órakor hozta nyilvánosságra az előzetes augusztusi inflációs számokat. A friss előzetes adatok alapján augusztusban éves szinten 9.1 százalékon alakult az infláció az eurózónában, az előzetes várakozások 9.0 százalékos áremelkedésről szóltak. A végleges augusztusi inflációs számokat szeptember 16-án hozzák nyilvánosságra.

Már a júniusban látott 8.6 százalékos érték is rekordot jelentett, azóta még tovább gyorsult az áremelkedés mértéke az eurózónában. Az eurózóna létrejötte óta még sosem volt ilyen nagy az infláció.

Az Eurostat szerdai beszámolója szerint éves szinten az energiaárak nőttek a legnagyobb mértékben augusztusban, 38.3 százalékkal drágultak az energiaárak az eurózónában. Júliusban éves szinten 39.6 százalékon alakult ez a szám. Az élelmiszerek árában is meredek emelkedést tapasztalhattunk, 10.6 százalékos volt a drágulás mértéke.

(www.shutterstock.com)

Az elmúlt időszak egyik legégetőbb kérdéskörévé globálisan az infláció vált, a magas infláció kifejezetten nagy gondot okoz, a nagymértékű drágulás az élet minden területére kiterjed. Az ősz és a tél bekövetkeztével a megnövekedett rezsiárak számos családot fognak komoly kihívások elé állítani.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com