A ma nyilvánosságra hozott adatok szerint júniusban éves szinten 9.4 százalékos volt az áremelkedés mértéke az Egyesült Királyságban.

Az elmúlt időszak egyik legégetőbb kérdésévé az infláció vált. A magas infláció kifejezetten nagy gondot okoz, a nagymértékű drágulás az élet minden területére kiterjed. Az infláció a világ szinte minden táján fejtörést okoz. A világ legnagyobb gazdasága, az USA múlt héten szerdán publikálta a júniusi inflációs számokat, júniusban éves szinten 9.1 százalékos volt a drágulás mértéke a tengerentúlon. Az előzetes elemzői várakozások jóval alacsonyabb, 8.8 százalékos inflációról szóltak.

40 éves csúcson a brit infláció

A brit statisztikai hivatal, az Office for National Statistics (ONS) mai beszámolója szerint júniusban éves szinten 9.4 százalékos volt az áremelkedés mértéke az Egyesült Királyságban, ami 4 évtizedes csúcsot jelent. A közgazdászok előzetesen 9.3 százalékos inflációt prognosztizáltak. A brit infláció egy hónappal korábban, idén májusban, 9.1 százalékon alakult.

(www.ons.gov.uk)

Az áremelkedés az élelmiszerek árában volt a legnagyobb mértékű, azonban a háztartások fenntartásának havi költsége is számottevően drágábbá vált. A növekvő benzinárak mellett az energiaárak is meredeken emelkedtek az elmúlt időszakban.

Az inflációs félelmek közepette nehéz helyzetben vannak a tőzsdék, az angol FTSE 100 benchmark index azonban kifejezetten jól tartja magát. Idén mindössze durván 1 százalékos mínuszban van az index, míg az elmúlt 1 év alatt több mint 6 százalékkal nőtt meg az index értéke.

Ezzel szemben a német DAX például több mint 16 százalékos mínuszban van idén, a francia CAC 40 több mint 13 százalékot esett.

A tengerentúli mutatók még rosszabb passzban vannak. A blue-chip Dow Jones index 12.41 százalékos mínuszban van idén, az S&P 500 index értéke 17.40 százalékkal csökkent idén, míg a tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index 25.13 százalékos mínuszban áll.