A Tesla legújabb texasi és berlini autógyárai “jelenleg dollármilliárdokat veszítenek”, mivel az ellátási lánc zavarai akadályozzák az elektromos járműóriás képességét a termelés felfuttatására – mondta Elon Musk vezérigazgató egy ezen a héten megjelent interjúban.

“Mind a berlini, mind az austini gyárak jelenleg gigantikus pénzégetők. Olyan kell legyen, mint egy óriási üvöltés, ami a lángoló pénz hangja” – mondta Musk a május 30-án felvett és szerdán közzétett interjúban, amelyet a Tesla tulajdonosaival Szilícium-völgyben készítettek. “Berlin és Austin most dollármilliárdokat veszít, mert rengeteg a kiadás és alig van kibocsátás. Berlin és Austin működőképessé tétele, valamint Sanghaj teljes mértékben való visszaszerzése túlnyomórészt a mi gondjaink. Minden más alapvetően nagyon kis dolog”.

Musk szerint a texasi gyár jelenleg “őrült pénzt veszít”, mert gondok vannak az úgynevezett 4680-as akkumulátorral, a Tesla legújabb technológiájával működő autók gyártásának felfuttatásával. Eközben a hagyományos 2170-es akkumulátorok autóinak gyártásához szükséges eszközök “egy kínai kikötőben ragadtak”. “Csak próbáltuk a gyárakat működésben tartani az elmúlt néhány évben, ami nagyon nehéz dolog volt, mint ahogy az ellátási lánc megszakításai is súlyosak voltak, rendkívül súlyosak” – mondta Musk. “Az elmúlt két év az ellátási lánc megszakításainak abszolút rémálma volt, egyik dolog a másik után, és még nem vagyunk túl rajta.”

Kínában az elmúlt hetekben újra felerősödött Covid miatt lezárások voltak a nagyvárosokban, például Sanghajban, ahol a Tesla ottani üzeme található. A Tesla azt tervezi, hogy július első két hetében felfüggeszti a termelés nagy részét abban a gyárban, hogy frissítéseket hajtsanak végre – jelentette szerdán a Reuters. Az ellátási lánc problémái ellenére a Tesla továbbra is 1,5 millió autó legyártását tűzte ki célul az idén, mondta Musk áprilisban, bár figyelmeztetett, hogy az ügyfeleknek hosszú várakozási idővel kell számolniuk a járművekre.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/06/23/musk-says-tesla-berlin-and-austin-factories-losing-billions-of-dollars.html