Elon Musk pénteken bejelentette, hogy a Twitter-szerződését addig felfüggeszti, amíg nem kap több információt arról, hogy hány hamis fiók van a közösségi médiaplatformon.

Egy további, mintegy két órával későbbi tweetben Musk hozzátette, hogy “továbbra is elkötelezett a felvásárlás mellett”. A Twitter részvényei az első bejelentést követően 18%-ot zuhantak a tőzsde előtti kereskedésben, de a második tweet után némileg csökkentették veszteségüket. A Tesla vezérigazgatója, Musk a múlt hónapban jelentette be, hogy 44 milliárd dollárért kívánja megvásárolni a Twittert, és korábban azt tweetelte, hogy egyik fő prioritása a “spam botok” eltávolítása lenne a platformról.

A vállalat piaci értéke már a pénteki bejelentés előtt 9 milliárd dollárral az ajánlati ár alá esett az üzlettel kapcsolatos aggodalmak miatt. Musknak, aki várhatóan a Twitter ideiglenes vezérigazgatója lesz, ha az üzlet létrejön, 1 milliárd dolláros szakítási díjat kellene fizetnie, ha úgy dönt, hogy kiszáll. A Twitter e hónap elején benyújtott jelentésében úgy becsülte, hogy az első negyedévben a pénzre váltható napi aktív felhasználók kevesebb mint 5%-a volt bot vagy spam fiók. Musk, aki papíron a világ leggazdagabb embere, most azt szeretné, ha a vállalat megerősítené ezt, mielőtt folytatja az üzletet, amelyet részben az Oracle társalapítója, Larry Ellison és az Andreessen Horowitz kockázati tőkecég finanszíroz. A San Franciscó-i központú közösségi médiavállalat a bejelentésben közölte, hogy az első negyedévben 229 millió felhasználója volt, akiknek reklámot szolgáltatott. Kedden Musk közölte, hogy feloldaná a Twitter tiltását Donald Trump volt elnökkel szemben, ha átveszi a cég irányítását.

“A tartós tiltásoknak rendkívül ritkának kellene lenniük, és valóban csak olyan fiókoknak kellene fenntartaniuk, amelyek botok, vagy átverések, spam fiókok… Úgy gondolom, nem volt helyes Donald Trumpot letiltani” – mondta Musk az FT Live konferencián, az Autó jövője című rendezvényen. “Szerintem ez hiba volt, mert az ország nagy részét elidegenítette, és végül nem eredményezte azt, hogy Donald Trumpnak ne legyen hangja”. A hónap elején Bill Gates arra figyelmeztetett, hogy Musk “rosszabbá” teheti a Twittert. A The Wall Street Journal vezérigazgatói csúcstalálkozóján felszólalva Gates azt mondta, nem világos, hogy Musk hogyan fogja megváltoztatni a Twittert, ha átveszi a tulajdonjogot, miközben aggodalmának adott hangot a félretájékoztatás terjedésével kapcsolatban a közösségi médiaplatformokon.

Gates a továbbiakban megkérdőjelezte, hogy mi Musk célja a Twitterrel, és hogy értelmes-e a szólásszabadság előmozdítására irányuló törekvése. “Mik a céljai azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a vége? Összeegyeztethető ez azzal az elképzeléssel, hogy kevésbé szélsőséges valótlanságok terjednek ilyen gyorsan [és] furcsa összeesküvés-elméletek? Osztja ezt a célt vagy sem?” – mondta Gates. Mielőtt Musk ajánlatot tett a Twitter teljes megvásárlására, nem hozta nyilvánosságra a SEC által előírt 10 napos kötelező időablakon belül, hogy több mint 9%-os részesedést birtokol a vállalatban.

A The Information beszámolt arról, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság vizsgálja Musk bejelentésének időzítését. A Bloomberg később azt írta, hogy az FTC külön vizsgálja magát a felvásárlást, bár sok szakértő nem számít arra, hogy az üzlet trösztellenes aggályokat vetne fel. Az FTC nem hozza nyilvánosságra a folyamatban lévő vizsgálatokat, és az FTC szóvivője nem kívánt nyilatkozni.

A Tesla részvényeinek árfolyama közel 7%-kal emelkedett a pénteki kereskedés előtti kereskedésben. Susannah Streeter, a Hargreaves Lansdown vezető befektetési és piaci elemzője szerint egyesek valószínűleg azt firtatják, hogy vajon a késleltetési taktika mögött valóban hamis számlák állnak-e.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/05/13/elon-musk-says-twitter-deal-on-hold-pending-details-on-fake-accounts.html