A Wall Street-i óriáscég, a Citigroup még ebben a negyedévben bezárja oroszországi fogyasztói és kereskedelmi banki üzletágát, és ennek következtében a következő 18 hónapban mintegy 170 millió dollárnyi költségre számít – közölte a vállalat csütörtökön.

A legnagyobb oroszországi jelenléttel rendelkező amerikai bank 2021 áprilisában jelentette be terveit, hogy kivonul a lakossági üzletágból, néhány tengerentúli piacról való szélesebb körű kivonulás részeként. Ennek a kivonulásnak a körét márciusban kiterjesztette a helyi kereskedelmi banki tevékenységre is, miután Oroszország megszállta Ukrajnát, de egyik üzletágra sem sikerült vevőt találnia. A bezárás a Citi 3000 oroszországi alkalmazottja közül mintegy 2300-at érint 15 fiókban – közölte a bank. A Citi csatlakozik más nagy Wall Street-i szereplőkhöz, amelyek szintén bezárták vagy bejelentették, hogy a nyugati országok által bevezetett szankciókkal összhangban bezárják oroszországi tevékenységüket.

“Ez jó lépésnek tűnik” – mondta Siddharth Singhai, a New York-i IronHold Capital befektetési igazgatója. Ennek oka, hogy az oroszországi hitelezés magas kockázatú, és az ország a gazdasági szankciók miatt súlyos gazdasági visszaesésen mehet keresztül. A Citigroup nyilvánosságra hozta, hogy oroszországi kitettsége június 30-án 8,4 milliárd dollár volt. “Az elmúlt hónapokban több stratégiai lehetőséget is megvizsgáltunk ezen üzletágak eladására” – mondta Titi Cole, a Citi örökölt üzletágakért felelős vezérigazgatója a közleményben. “Egyértelmű, hogy a környezet számos bonyolító tényezőjét figyelembe véve a felszámolási útnak van a legtöbb értelme”. A kivonulás a betétszámlákat, befektetéseket, hiteleket és kártyákat érinti.

Jane Fraser vezérigazgató, aki tavaly vette át az irányítást, a Wall Street-i óriás egyszerűsítésére törekedett, amely a tengerentúli lábnyomát a nem kulcsfontosságú piacok elhagyásával zsugorította, és nemrég jelentette be, hogy megállapodásokat kötött a bahreini és indiai fogyasztói üzletágak eladásáról. A Citigroup csütörtökön azt is közölte, hogy továbbra is támogatni fogja multinacionális intézményi ügyfeleit, különösen azokat, amelyek az oroszországi tevékenységük felszámolásának bonyolult feladatát végzik.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/25/citigroup-says-it-will-close-russian-consumer-business.html