Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Oroszország megerősödött az ukrán háború megkezdése óta

Oroszország ként fronton is harcol, hiszen a háború kirobbanása óta folyik a gazdasági harc is az oroszok és a nyugat között. Ukrajna megtámadását nem hagyhatták figyelmen kívül a nyugati nagyhatalmak, azonban egy világháború kirobbanását sem szerették volna okozni, ezért fegyveres erők helyett a szankciókat, és a gazdaság belülről történő legyengítését választották. Az elején úgy tűnt, hogy hatni fognak a szankciók, most azonban Európa szenved. Az energiaszámlák az egekben, és további emelkedés várható, emberek ezrei vonulnak utcára és tüntetnek, hiszen megélhetésük sokkal bizonytalanabbá vált az elmúlt hetekben.

(www.shutterstock.com)

A nyugat most további szankciókat akar bevezetni, melyben az orosz olajra ársapkát vetnének ki. Putyin azonban kijelentette, hogy elvágja teljesen az energiaellátást, ha az ársapka bevezetésre kerül. További beszédében megfogalmazta Oroszország jelenlegi álláspontját is. „Nem veszítettünk el semmit, és nem is fogunk veszíteni,” jelezve, hogy biztos alapokon áll a gazdaság. Az elemzők eddig úgy gondolták a kezdeti fázisban Európa fog szenvedni, hiszen az oroszoktól való függést hirtelen elvágják, azonban ez később át fog alakulni és túljutnak a nehéz időszakon. Ekkor jön el az az idő, amikor az oroszok is megérzik a szankciók vasfogát. Egyelőre azonban nem áll jól Európa, és vészesen közeleg a tél is.

(www.shutterstock.com)

Putyin a nyugati országokat hibáztatja

Azzal vádolta a nyugati országokat, hogy aláássák az évszázadok alatt felépített világgazdasági rendszer legfontosabb pilléreit. A nyugati szövetségesek a modern történelem legsúlyosabb szankcióit vezették be Oroszországra az ukrán invázió miatt. Egy júliusban készült amerikai tanulmány szerint a szankciók katasztrofálisan meg fogják bénítani az orosz gazdaságot, de maga az ország olyan számokat produkált, amelyek ennek ellentétét sugallják. Oroszország magas bevételeket élvezett az energiaexportjából a szárnyaló árak következtében, de ennek nagy részét elveszítené, ha csökkentenék az Európába irányuló ellátást. Európa az oroszokat vádolja, hogy az energiát használják fel fegyverként. Az európai energiaügyi miniszterek pénteken rendkívüli ülést tartanak, hogy megvitassák az energiaválság kezelését.

Forrás: euronews.com

Címlapkép: Shutterstock