A Zoom részvényei közel 15 százalékos mínuszban zárták a keddi kereskedési napot, vállalat hétfőn ugyan a vártnál jobb negyedéves eredményekről számolt be, azonban az elemzők sorra módosítják negatívan az egy éves célárukat, mivel a Zoom növekedési üteme várhatóan lassulni fog a jövőben.

A Zoom Video Communications Inc részvényei 18 hónap után először süllyedtek a 200 dollár környéki szintre. A Zoom hétfőn ugyan a vártnál erősebb harmadik negyedéves eredményekről számolt be, azonban a vállalat jövőbeni növekedési ütemével kapcsolatosan kételyek merültek fel, melynek hatására sorra érkeztek az elemzői célár csökkentések.

A Zoom részvényei több mint 18 százalékos mínuszban is jártak kedd este, a keddi kereskedési napot végül 14.71 százalékos esését követően 206.64 dolláron zárta a papír. A Zoom 2019 áprilisi tőzsdére lépese óta második „legvéresebb” napját zárta, a tegnapitól gyengébben csak 2020 november 9-én teljesített, amikor is 17.4 százalékos mínuszban zárt. A részvény idén 38.74 százalékos mínuszban van, az elmúlt egy év alatt pedig 51.98 százalékkal csökkent a Zoom részvények értéke.

http://

A Zoom a pandémia egyik, ha nem a legnagyobb nyertese volt. A koronavírus miatt bevezetett korlátozások hatására mindannyian áttértünk az otthoni munkára és tanulásra, az online videokonferencia-szolgáltatást nyújtó vállalatok iránti kereslet extrém mértékben fellendült. Volt olyan időszak a pandémia alatt amikor a Zoom három egymást követő negyedéven keresztül több mint 300 százalékos növekedésről számolt be. Ezek az idők azonban úgy tűnik már elmúltak.

A hétfői tőzsdezárást követően a Zoom nyilvánosságra hozta harmadik negyedéves jelentését, melyből kiderült, hogy a társaság árbevétele 1.05 milliárd dolláron alakult. Ez 35 százalékos emelkedést jelent tavalyhoz képest, ami még mindig szép emelkedés, azonban nagyon csekély, a 2020 októberében látott 367 százalékos növekedéshez képest. A Wall Street-i elemzők a negyedik negyedévre vonatkozóan 19 százalékos éves növekedést prognosztizálnak, mely a vállalat történelmének legalacsonyabb mértékű növekedését jelentené.

A FactSet adatai szerint a negyedéves jelentés publikálását követően 30-ból 13 elemző negatívan módosította az egy éves célárát. Az átlagos elemzői célár jelenleg 309.27 dollár, míg október végén még 350.33 dollár volt.

Siti Panigrahi a Mizuho elemzője 350 dolláros célárát 300 dollárra csökkentette, azonban továbbra is vételre ajánlja a papírt. Sterling Auty a JP Morgan elemzője 385 dollárra várja a Zoomot. Matthew Niknam a Deutsche Banktól tartásra ajánlja a részvényt, egy éves célárát azonban 20 százalékkal, 280 dollárra csökkentette.

Az elemzői célárak jelentős felértékelődést sugallhatnak a jelenlegi, 200 dollár környéki szintről. Azonban fontos kiemelni, hogy a részvény árfolyamában 2020 októbere óta csökkenő tendencia figyelhető meg, a 240-280 dolláros támaszzóna kedden nem volt elég erős az esés megállításához, ha az elkövetkező napokban a 200 dolláros szint is tartósan elesik, akkor akár további potenciális vérontásokat is láthatunk.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Forrás: MarketWatch & Barron’s