A Rivian árfolyama történelmi mélypontok felé halad, miután kiderült, hogy hétfőn a Ford több mint 200 millió dollár értékben adott el Rivian részvényeket. Ezen felül a Rivian a szerdai tőzsdezárást követően az előzetesen vártnál gyengébb negyedéves eredményekről számolt be.

Szerdán ismét, az elmúlt napokban már megszokottá vált csökkenő tendencia dominált. A tőzsdenyitás előtt nyilvánosságra hozott adatok szerint áprilisban éves szinten 8.3 százalékon alakult az amerikai infláció, ami csökkenést jelent a márciusi 8.5 százalékhoz képest, azonban még mindig magasabb, mint az elemzők által előzetesen várt 8.1 százalékos érték. A nyitást követően pluszba fordultak a börzék, az amerikai határidős tőzsdeindexek több mint 1 százalékos pluszban is jártak, azonban nem tartott ki a lendület, a nap végére ismét nagymértékű mínuszokat láthattunk.

A Rivian 19.25 dolláros árfolyam mellet történelmi mélypontra süllyedt, miután szerdán kiderült, hogy a Ford 2 nappal korábban több mint 200 millió dollár értékben adott el Rivian részvényeket. A Ford az EV startup korai befektetői közé tartozott.

A Rivian 9.61 százalékos csökkenést követően rekord alacsonyan, 20.60 dolláron zárta a szerdai kereskedési napot, ezzel idén 80.13 százalékos mínuszban van a részvény.

Látványos az esés mértéke a mindenkori csúcshoz képest.

Az EV gyártó startup a szerdai tőzsdezárást követően hozta nyilvánosságra az első negyedéves jelentését, a Rivian az előzetesen vártnál gyengébb negyedéves eredményeket közölt. A Rivian a 2021 novemberi tőzsdére lépése óta eddig kétszer jelentett, mindkét esetben az előzetesen vártnál gyengébb eredményekről számolt be az EV gyártó, nem alakult ez másképpen most sem.

Az EV gyártó 1.6 milliárd dolláros működési veszteségről számolt be, az előzetes várakozások 1.5 milliárd dolláros működési veszteségről szóltak. Az autógyártó azonban megerősítette korábbi iránymutatását, mely szerint közel 25 ezer leszállítást prognosztizálnak 2022 egészére vonatkozóan. Szintén jó hír, hogy az első negyedév során 2553 darab járművet gyártottak le, a Rivian elmondása szerint több mint 90 ezer foglalás érkezett már be.

Több mint 200 millió dollár értékben adott el Rivian részvényeket a Ford

A Ford által benyújtott hivatalos dokumentumból szerdán kiderült, hogy az autógyártó hétfőn 26.80 dolláros árfolyam mellett 8 millió darab Rivian részvényt adott el, összesen 214.4 millió dollár értékben.

A Rivian a hétfői kereskedési napot 20.9 százalékos esést követően rekord alacsonyan, 22.78 dolláron zárta, miután a CNBC már a hétvégén beszámolt róla, hogy a Ford 8 millió darab Rivian részvény eladását tervezi, miután vasárnap lejárt a 180 napos zárolási megállapodás. A Ford hétfőn rögtön a pre-market nyitását követően elkezdte eladni a részvényeket, amivel kifejezetten jól járt, mivel a nap további szakaszában ettől csak lentebb jegyezték a papírt.

A Ford a Rivian részesedésének 7.85 százalékától szabadult meg hétfőn, a 8 millió darab részvényeladás ellenére még mindig 10.5 százalékos részesedése van az autógyártónak. A Ford az április végén nyilvánosságra hozott első negyedéves jelentésében arról számolt be, hogy a Rivianba való befektetésén mintegy 5.4 milliárd dolláros realizálatlan vesztesége keletkezett, a negyedik negyedévben mindez még 8.2 milliárd dollár nyereséget jelentett.

A Ford egyre meghatározóbb szereplővé válik az EV szektorban, a jó hírek ellenére az autógyártó 3.90 százalékos csökkenést követően 12.83 dolláron zárta a szerdai kereskedési napot, ezzel az autógyártó 2022-ben továbbra is súlyos, 38.23 százalékos mínuszban van, az elmúlt 1 év során azonban 10.79 százalékkal nőtt meg a Ford részvények értéke.