A tegnap nyilvánosságra hozott adatok alapján a második negyedévben 0.9 százalékkal zsugorodott az amerikai gazdaság, ezzel a közgazdasági fogalom alapján recesszióba bukott az amerikai gazdaság.

Tegnap délután hozták nyilvánosságra a második negyedéves GDP adatokat az Amerikai Egyesült Államokban. A friss adatok szerint 2022 második negyedévében 0.9 százalékkal zsugorodott az amerikai gazdaság, a közgazdászok előzetesen 0.4 százalékos növekedést prognosztizáltak.

2022 első negyedévében 1.6 százalékkal csökkent az amerikai hazai össztermék (GDP), 2020 második negyedéve óta először zsugorodott az amerikai gazdaság. A második negyedév során tovább folytatódott a lejtmenet, ezzel két egymást követő negyedév során zsugorodott a gazdaság, így technikailag megérkezett a recesszió a tengerentúlra.

(www.bea.gov)

A recesszió fogalma a köznyelvben legelterjedtebben használt meghatározás szerint a bruttó hazai termék csökkenése legalább két egymást követő negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva. Pontosan ez történt most. Biden és Yellen álláspontja szerint azonban a negatív második negyedéves GDP sem jelenti azt, hogy recesszióba lenne a gazdaság.

A pénzügyminiszer korábban elismerte, hogy valóban lassul az amerikai gazdaság, azonban a munkaerőpiac továbbra is kifejezetten erős. Az elmúlt három hónap alatt átlagosan 375 ezer új munkahelyet teremtettek. A pénzügyminiszter szerint „ez nem egy olyan gazdaság, ami recesszióban van. Jelenleg egy olyan átmeneti időszakban vagyunk, amikor lassul a növekedés üteme, de mindez szükséges ahhoz, hogy hosszútávon stabil és fenntartható ütemben tudjon növekedni a gazdaságunk.”

A piacokat nem zaklatták fel az GDP adatok, a szerdai felpattanást követően tegnapi is jellemzően erősödni tudtak a vezető tőzsdeindexek és a részvények túlnyomó többsége is, a kriptovaluták piacán éles felpattanás szemtanúi lehettünk, a bitcoin árfolyama átlépte a 24 ezer dollárt.

7 hete nem látott magasságok

A Dow Jones Ipari Átlag a csütörtöki kereskedési nap jelentős részét pozitív tartományban töltötte. A Dow Jones index 332.04 pontos, 1.03 százalékos emelkedést követően 32 529.63 ponton zárta a tegnapi kereskedési napot. Az S&P 500 is erős napot zárt. A benchmark index 48.82 pontos, 1.21 százalékos erősödést követően 4072.43 ponton zárta a hét negyedik kereskedési napját. A Nasdaq Composite Index 1.08 százalékos, 130.17 pontos pluszban zárta a tegnapi kereskedési napot.