Egy új tanulmány szerint sokan gondolják úgy, hogy a legbiztonságosabb befektetési eszközök kínálják a legnagyobb mértékű hozamokat. Ezen állítás szembe megy a befektetések egyik alapkövével.

Egy friss tanulmány szerint az emberek jelentős része rosszul értelmezi a hozam és a kockázat kapcsolatát. A kutatás eredményei alapján elmondható, hogy sokan élnek abban a tévhitben, hogy a legbiztonságosabb befektetési eszközök kínálják a legnagyobb mértékű hozamokat.

Ezen állítás ebben a formájában nem igaz. Az egyik alap befektetési szabály, hogy a hozam és a kockázat kapcsolata egyenesen arányos. Statisztikai vizsgálatok, több évtizedre visszanyúló empirikus kutatások is alá támasztották, hogy a legnagyobb mértékű hozamokat a legmagasabb kockázati besorolású eszközosztályok produkálják. Tehát minél nagyobb egy befektetés potenciális hozama, annál nagyobb kockázat párosul mellé.

Nincs ingyen ebéd

A Chanik Jo, a Chen Lin és a Yang You által publikált „Subjective Risk-Return Trade-off” című friss tanulmány alapján sokan teljesen rosszul értelmezik a hozam és a kockázat kapcsolatát, pedig ez a piacok működésének az egyik alapköve.

A tanulmány szerzői közel 3000 amerikai állampolgár válaszait felhasználva arra a következtetésre jutottak, hogy a válaszadók jelentős része gondolja úgy, hogy fordítottan arányos a hozam és a kockázat kapcsolata.

A megkérdezettek jelentős része vallotta azt, hogy az ingatlanpiac biztonságosabb befektetési forma, mint a részvénypiac. 77 százalékuk azonban úgy gondolja, hogy az ingatlanpiac hosszú távon magasabb hozamot kínál, mint a részvénypiac.

A tanulmány szerzői nem kívánnak állást foglalni, hogy a részvénypiac vajon tényleg kockázatosabb-e, mint az ingatlanpiac, a kutatás a hozam és a kockázat helyes értelmezésére fekteti a hangsúlyt. Amennyiben az ingatlanok biztonságosabb befektetési eszközosztályok, mint a részvények, akkor az elérhető hozamnak is alacsonyabbnak kéne lennie. Biztonságosabb és hosszú távon nagyobb hozamot generáló befektetés nem létezik, ha az adott befektetési eszközosztály nagyobb elérhető hozamot kínál, akkor a hozzá párosuló kockázat mértékének is nagyobbnak kell lennie.

A kockázat és a hozam kapcsolatának rosszul értelmezése veszélyes lehet, könnyen lehet, hogy sokan jóval kockázatosabb befektetési eszközöket tartanak, tévesen alacsonyabbnak vélt kockázat mellett. Ennek pedig súlyos ára lehet, ha az adott pozíció ellen fordul a piac.

(www.shutterstock.com)

Borítókép forrása: www.shutterstock.com