A kínai EV gyártó XPeng részvényei közel 5 százalékos pluszba fordultak, miután nyilvánosságra került a hír, hogy a vállalat vezérigazgatója további részvényeket vásárolt.

A jelenlegi bizonytalan piaci helyzetben a befektetők minden apró követ megragadnak, amely némi optimizmust sugallhat a jövőre. Hasonlóan tettek a kínai elektromos autó gyártó, XPeng részvényeibe fektetők is. Az autógyártó részvényei szép pluszba fordultak, miután nyilvánosságra került a hír, hogy a vállalat vezérigazgatója további részvényeket vásárolt.

Az XPeng részvényének árfolyamát feltornászta a vezérigazgató vásárlása. He Xiaopeng, az XPeng társalapítója és jelenlegi vezérigazgatója 2.2 millió amerikai tőzsdén jegyzett ADR-t vásárolt, ami 4.4 millió darab XPeng részvényt jelent. A hongkongi tőzsdén jegyzett XPeng részvények több mint 8.7 százalékos pluszba fordultak, az amerikai tőzsdén jegyzett ADR is járt közel 8 százalékos pluszban is, végül 4.81 százalékos erősödéssel zárta a hét első kereskedési napját.

A vezérigazgató különféle holdingtársaságon keresztül durván 350 millió darab XPeng részvényt birtokol, így a 4.4 millió darab vásárlás kismértékű növekedést növelést. Mindenesetre a befektetők örömmel fogadták a vezérigazgató húzását. Az amerikai tőzsdén jegyzett kínai autógyártó nehéz időkön van túl, idén durván 70 százalékot esett az árfolyam. Az XPeng követlen kínai vetélytársai, a Li Auto és a NIO jobban tartják magukat. A Li durván 20 százalékot esett, a NIO pedig némileg több mint 40 százalékos mínuszban van idén.

Az XPeng szállítási számai jól alakulnak, augusztusban közel 90 ezer modellt értékesítettek, ami 96 százalékos növekedést jelent tavaly augusztushoz képest.

Forrás: Marketwatch

Borítókép forrása: Shutterstock