Újabb rekordot döntött csütörtökön a Tesla: Hivatalosan is a Tesla Model S Plaid a leggyorsabb sorozatgyártású elektromos autó a Nürburgringen.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója Twitter posztban számolt be a tegnapi nap során arról, hogy újabb rekordot döntött a Tesla. A vezérigazgató tájékoztatása szerint immár hivatalosan is a Tesla Model S Plaid a leggyorsabb sorozatgyártású elektromos autó a Nürburgringen.

Az autógyártók előszeretettel tesztelik az új modelljeiket a németországi Nürburgringen. Az elmúlt években egyre nagyobb presztízs kérdéssé vált, hogy melyik autógyártó milyen köridőket tud felállítani a legerősebb modelljeivel. Elon Musk posztja szerint a teljesen gyári állapotú 1020 lóerős Tesla Model S Plaid legjobb eredménye 7:30.909 perces köridőt jelent. Ez közel negyed perccel kevesebb, mint a korábbi csúcstartó, a Porsche Taycan Turbo S 7:42.3 perces rekordja. A Tesla Model S Plaid sofőrje 166.320 km/h órás átlagsebességet ért el a rekord körben.

A többi elektromos autógyártóhoz hasonlóan a Teslát is negatívan érinti az újfent súlyosbodó globális chiphiány. Elon Musk vezérigazgató arra hívta fel a befektetők figyelmét, hogy a globális chiphiány következtében az év utolsó negyedéve az előzetesen vártnál gyengébben alakulhat.

Friss jelentések szerint Musk arra kéri a Tesla alkalmazottjait, hogy az elkövetkező hetekben keményen dolgozzanak, annak érdekében, hogy ebben a negyedévben „tisztességes” mennyiségű járművet tudjanak leszállítani.

A Tesla egyébként is rendszeresen szembesül az ellátási lánc problémáival, de a jelenlegi a szokásosnál rosszabbnak tűnik. A Reuters és az Electrek csütörtökön egy belső e-mailre hivatkozva arról számoltak be, hogy a Tesla kihívásokkal teli negyedév előtt áll a globális ellátási láncból fakadó problémák következtében.

„Rendkívül súlyos alkatrészhiánytól szenvedtünk a negyedév elején (ahogy az iparág többi szereplője is), ez azt jelenti, hogy rengeteg autónk van félkész állapotban, amelyeket a hiányzó alkatrészekkel később kell kiegészíteni. A nehézségek miatt nagyon keményen kell dolgozunk az elkövetkező 22 napban, hogy tisztességes harmadik negyedéves szállítási számokat érjünk el.” írta Musk.

Júliusban a Tesla történelme során először számolt be 1 milliárd dollárt meghaladó negyedéves árbevételről, a második negyedév során több mint 200 ezer modell szállítottak le. De Musk már akkoriban is arra figyelmeztetett, hogy „a globális chiphiány továbbra is súlyos probléma, a chipkínálat alapvetően a teljesítményünk irányító tényezője.”

A Tesla részvényei 24 százalékkal emelkedtek az elmúlt három hónap során, ezzel idén közel 7 százalékos pluszban van a papír. A Tesla még január 25-én tört mindenkori csúcsra, 900.40 dolláros árfolyam mellett.