Ma van a választások napja, és az amerikai részvények szépen emelkednek, a befektetők a három nagy amerikai index teljesítményét figyelik.

A félidős választások fokozott befektetői kedvet hoztak, emelkednek a fontos amerikai indexek és részvények. Ez lehetne a harmadik zöld nap, amennyiben a kedv változatlan marad.

A zöld trendre szükség is van, hiszen Amerika az előző héten nem teljesített fényesen. Az adatok és jegybanki politikai húzások még a forint ellen is gyengítették a dollárt.

Mik a forgatókönyvek?

A Wall Street-en sokan, köztük Michael Wilson, a Morgan Stanley, illetve Michael Wilson az Opimas szakértője, azt állítják, hogy egy megosztottabb kongresszus visszatérése lenne a legjobb forgatókönyv a részvények számára, mivel a washingtoni patthelyzet visszatérte valószínűleg kevesebb szövetségi kiadást jelentene, ami elméletileg segítene az árak csökkenésében.

Miért? Mert – ahogyan azt a közgazdászok kifejtették – a COVID-19 világjárvány megjelenésére válaszul végrehajtott hatalmas költségvetési kiadások hozzájárultak a kereslet fokozásához, miközben az ellátási lánc megszakadásai és az emelkedő nyersanyagárak egyidejűleg a kínálatot is terhelték.

De mi lenne a legrosszabb forgatókönyv az amerikai részvények számára? A Rabobank amerikai stratégáiból álló csoport szerint a részvények valószínűleg szenvednének, ha a demokraták megerősítenék hatalmukat a Kongresszus mindkét kamarájában, bár a kötvényekre gyakorolt hatás sokkal kétértelműbb lenne.

A Philip Marey vezető amerikai stratéga által vezetett csapat a következőket írta:

“A nagyobb piaci hatást egy váratlan demokrata többség jelentené mind a szenátusban, mind a képviselőházban. A FiveThirtyEight például csak 15%-ra teszi annak valószínűségét, hogy a demokraták mindkét kamarát megnyerik. Amennyiben a kongresszus mindkét kamarája feletti demokrata irányítás több állami kiadást hoz, ez fokozhatja az inflációs nyomást, ami felfelé nyomhatja az amerikai kincstárjegyek hozamát. Ugyanakkor a magasabb adók csökkenő hatást gyakorolhatnak a hozamokra, ha ezt a növekedés szempontjából károsnak ítélik. Ugyanez igaz az üzleti szektort célzó további szabályozásra is. A kamatokra gyakorolt nettó hatás attól függ, hogy a piacokon melyik félelem fog érvényesülni: az infláció vagy a stagnálás.”

A Marey által idézett közvélemény-kutatások szerint ennek az esélye alacsony. De mivel a közvélemény-kutatások — ahogy a csapat rámutat — messze nem biztosak, ezért az eredményt érdemes megfontolni.

Hogyan alakul a tőzsde?

A tőzsde nyitása után 90 perccel:

A Dow több mint 300 pontos emelkedést mutat, ahogy az amerikai részvények lerázták a nyitás utáni gyengeségüket, és csúcsra emelkedtek. A blue-chip mutató, amely továbbra is a három fő indexet vezeti, 309 ponttal, azaz 0,9%-kal 33.126 pontra emelkedett, míg az S&P 500 21 ponttal, azaz 0,6%-kal 3.829 pontra emelkedett. A Nasdaq Composite 58 ponttal, 0,6%-kal 10.623 pontra mászott fel.

Azóta az S&P 500 index 41,62 pontos (1,1%) plusszban van, 17:25 perckor. Amerika befektetési kedvét ez jól tükrözi.

Valószínűsíthető a töretlen jó kedv a tőzsdéken, amennyiben a republikánusok szereznek többséget. Ezt maximum a csütörtöki inflációs adatok tudják felülírni.

Forrás: www.marketwatch.com