Az Amazon vezérigazgatója, Andy Jassy megsértette a szövetségi munkaügyi törvényeket, amikor a közelmúltban adott interjúkban megjegyezte, hogy a szakszervezetek negatív hatással lehetnek a munkavállalókra – közölte egy szövetségi munkaügyi ügynökség.

A szerdán késő este benyújtott panaszában a Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatok Testülete mutatott rá Jassy korábban tett megjegyzéseire. Jassy azt mondta, hogy ha a munkavállalók szakszervezetben szavaznának, akkor a munkahelyükön kevesebb hatalmat kapnának, és a dolgok “sokkal lassabbá” és “bürokratikusabbá” válnának. “Azt is gondolom, hogy az emberek jobban járnak, ha közvetlen kapcsolatuk van a vezetőikkel” – mondta Jassy. “Tudják, másképp gondolkodnak a munkáról. Másfajta kapcsolatokat alakítanak ki.” A Bloombergnek adott interjúban megismételte ezeket a megjegyzéseket, és azt mondta, hogy a munkavállalók “jobban járnának szakszervezet nélkül”.

Ronald Hooks, az NLRB seattle-i irodájának regionális igazgatója a panaszban azt írta, hogy Jassy megjegyzései miatt “beavatkozott, korlátozta és kényszerítette a munkavállalókat a Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatokról szóló törvényben biztosított jogok gyakorlásában”. Az Amazonnak november 8-ig kell válaszolnia az NLRB panaszára, a hivatal pedig február 7-re tűzte ki a meghallgatást. A panaszban azt is kérik, hogy az Amazon postai úton és e-mailben küldjön értesítést a dolgozóknak, amelyben tájékoztatja őket a munkaügyi jogaikról.

Kelly Nantel, az Amazon szóvivője elmondta: “Ezek az állítások teljesen alaptalanok, és a szóban forgó megjegyzéseket egyértelműen védi a Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatokról szóló törvény kifejezett megfogalmazása és az NLRB több évtizedes precedense. A megjegyzések jogszerűen magyarázzák el az Amazon szakszervezetekkel kapcsolatos nézeteit, és azt, hogy ez hogyan befolyásolhatja alkalmazottaink azon képességét, hogy közvetlenül a vezetőikkel tárgyaljanak, és azzal kezdődtek, hogy egyértelműen elismerték alkalmazottaink szervezkedési jogát, és semmiképpen nem tartalmaztak megtorlással való fenyegetést”.

A panaszra azért került sor, mert az Amazon továbbra is szembesül a raktári és kézbesítői dolgozói körében tapasztalható szerveződési aktivitás fellendülésével. A múlt héten az Amazon dolgozói egy Albany melletti teljesítő központban elutasították a szakszervezetet. Az Amazon Labor Union, amely Jassy megjegyzései miatt tisztességtelen munkaügyi gyakorlat miatt feljelentést tett az NLRB-nél, kedden kifogásolta az Albany-i választás eredményét, mondván, hogy az Amazon magatartása “megsemmisített minden lehetőséget arra, hogy a régió szabad és tisztességes választást tartson”, és megfagyasztotta a szakszervezeti erőfeszítéseket. Az ALU áprilisban történelmi győzelmet aratott, amikor egy Staten Island-i raktár dolgozói megszavazták a szakszervezethez való csatlakozást. Azóta az alulról szerveződő csoport két szakszervezeti választást is elvesztett, és egy kaliforniai raktár megszervezésére tett erőfeszítések is megrekedtek.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/10/27/nlrb-says-amazon-ceo-andy-jassy-violated-labor-laws.html