Az amerikai részvények két éve a legnagyobb mértékben emelkedtek, miután az előrejelzésnél áremelkedést mutató adatok arra engedtek következtetni, hogy a Federal Reserve vissza vesz az agresszív szigorítási törekvéseiből.

Az S&P 500 4%-kal emelkedett, és 2008 óta a legjobb első napi reakciót produkálta a fogyasztói árindex-jelentésre. A technológiai súlyú Nasdaq 100 index növekedése meghaladta az 5%-ot.

A befektetők a 7.7%-os fogyasztói árnövekedést egy az infláció tetőzésére utaló legújabb bizonyítékként kezelhetik, ami a kamatemelések végét jelentheti. A jelentés szerint a fogyasztóiár-index a vártnál gyengébb volt a havi és a magmutató tekintetében is.

“Az első lefelé irányuló inflációs meglepetés több hónap óta elkerülhetetlenül részvénypiaci ovációval fogadja majd a világot” – írta Seema Shah, a Principal Asset Management globális vezető stratégája. A 0,75%-os helyett 0,5%-os emelés decemberben egyértelműen benne van a pakliban, hiszen amíg nem lesz egy sor ilyen típusú CPI-jelentés, addig a nincs leállás”.

Patrick Harker, a Philadelphiai Fed elnöke elmondta, hogy arra számít, hogy a jegybank a következő hónapokban lassítja a kamatemelések ütemét, mivel az amerikai monetáris politika közelít a korlátozó szintekhez. De – jegyezte meg csütörtökön a Kockázatkezelési Szövetség philadelphiai részlegének tartott beszédének szövegében – ” egy 50 bázispontos emelés még mindig jelentős lenne”.

Forrás: bloomberg.com