A tervek szerint a Ford 8000 munkavállalót bocsájtana el a tengerentúlon. Az autógyártó még nagyobb hangsúlyt fektetne az elektromos autók fejlesztésére, gyártására.

Folytatódik a Ford Motor radikális átalakulása, a Bloomberg beszámolója szerint az autógyártó jelentős leépítésre készül, 8000 munkavállalót bocsájtanának el. Az autógyártó a közeljövőben még nagyobb hangsúlyt fektetne az elektromos autók fejlesztésére és gyártására.

A Ford vezető szerepet szeretne szerezni az EV szektorban, ezért a Ford hagyományos, belső égésű motorral szerelt járműveket fejlesztő, gyártó részlegéréről akár 8000 alkalmazottat is elküldene. Bennfentes információk szerint a leépítés célja, hogy a Ford több forrást tudjon az EV üzletágának biztosítani.

Jelentős változások a Fordnál

A leépítés híre nem érte teljesen váratlanul a részvényeseket. Jim Farley vezérigazgató már 2022 februárjában arról beszélt, hogy esetenként indokolatlanul sok alkalmazottjuk, befektetésük van, a probléma megoldásához pedig átalakításokra van szükség.

A Ford Motor Company már márciusban bejelentette, hogy két különálló brandre válik szét. A Ford Blue hagyományos, belsőégésű motorral szerelt járműveket fog gyártani, a Ford Model E üzletág pedig az elektromos autók fejlesztésére és gyártására fekteti a hangsúlyt. Az immáron önálló EV üzletág negyedéves eredményeiről hamarosan tisztább képet kaphatnak a befektetők. A Ford várhatóan 6 nap múlva hozza nyilvánosságra a negyedéves jelentését.

A Ford Jim Farley vezérigazgató csatlakozása óta indult el igazán a jó úton, a vezérigazgató érkezését követően a Ford is belépett az EV versenybe, és egyre meghatározóbb szereplővé válik a szektoron belül. Az autógyártó tervei szerint ideális esetben 2026-ra éves szinten, globálisan már 2 millió elektromos járművet értékesítenének.

(www.ford.com)

Az inflációs és recessziós félelmek közepette nehéz helyzetben van az autóipar, ami a Ford teljesítményén is meglátszik. A Ford ugyan 1.11 százalékos emelkedést követően 12.73 dolláron zárta a szerdai kereskedési napot, azonban 2022-ben 38.71 százalékos mínuszban van a papír.