A Berkshire Hathaway papíron 43.76 milliárd dolláros második negyedéves veszteségről számolt be szombaton, miután a Warren Buffett vezette vállalat befektetéseinek értéke a tőkepiaci gyengélkedést követően jelentősen csökkent.

A Warren Buffett vezette Berkshire Hathaway beszámolója szerint a második negyedév során közel 53 milliárd dollárral (realizálatlan veszteség) csökkent a társaság befektetéseinek értéke, így papíron 43.76 milliárd dolláros veszteséget szenvedtek el. A tavalyi év azonos periódusában 28.1 milliárd dollárral csökkent a Berkshire által tartott befektetések értéke.

Buffett már régóta közvetíti azt az üzenetet, hogy a Berkshire Hathaway működési eredményei tisztább képet adnak a vállalat negyedéves teljesítményéről, mivel ebbe nem tartoznak bele a befektetésekből származó realizálatlan nyereségek és veszteségek. A Berkshire befektetéseinek értéke rendkívül változóan alakul negyedévről negyedévre. És mindez némileg irreleváns is, hiszen Buffett jellemzően több évig tartja pozícióit.

(www.shutterstock.com)

A működési eredmény tekintetében kifejezetten erős negyedévet zárt a Berkshire, 9.28 milliárd dolláros, részvényenkénti 6 312.49 dolláros nyereségről számolt be a vállalat. Mindez jelentős, 38.8 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest, 2021 azonos periódusában a Berkshire működési eredménye 6.69 milliárd dolláron alakult. A FactSet adatai alapján az általuk megkérdezett elemzők előzetesen részvényenkénti 4 741.64 dolláros működési profittal kalkuláltak. Ezt alaposan felülmúlta a Berkshire.

Buffették kivárnak

A Berkshire Hathaway 105.4 milliárd dollár értékű pénzeszközzel zárta a második negyedévet, ami alig jelent némi változást az első negyedév végén közölt 106 milliárd dollárnyi pénzeszközhöz képest.

Ez arra utal, hogy Warren Buffett és a Berkshire Hathaway többnyire kivár az újabb befektetésekkel. Friss hírek alapján a társaság ugyan több milliárd dollárt értékben vásárolt Occidental Petroleum részvényeket, 2022 első negyedévéhez képest jóval „csendesebben” alakult a második negyedév. Az év első három hónapjában a Berkshire Hathaway több mint 51 milliárd dollár értékben vásárolt értékpapírokat.

A Berkshire Hathaway részvényei idén 2.47 százalékos mínuszban vannak, ami igen jó teljesítmény, hiszen a benchmark index S&P 500 ugyanezen idő alatt több mint 13 százalékot esett. Az elmúlt 1 év alatt 4.33 százalékkal nőtt meg a Berkshire részvények értéke.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com