Gyengén alakult a kiskereskedelem áprilisban az Egyesült Államokban – adta hrül a távirati iroda.

A várakozásoktól jócskán elmaradva, gyengén alakult a kiskereskedelem és a vendéglátás forgalma áprilisban az Egyesült Államokban, mivel kifutott a koronavírus-járvány gazdasági csapásait ellensúlyozó, az alacsony jövedelműeknek, illetve a közepes jövedelműek jelentős részének járó 1400 dolláros egyszeri segély hatása.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteken közölte, hogy a kiskereskedelmi forgalom és vendéglátás szezonális és naptári hatással kiigazított értéke áprilisban 619,9 milliárd dollárt tett ki, ami gyakorlatilag megegyezik az előző havival. Elemzők 1,0 százalékos emelkedést vártak, miután márciusban 10,7 százalékkal ugrott meg a forgalom.

Elemzők szerint a következő hónapokban valószínűleg ismét gyors ütemben nő majd a kiskereskedelmi forgalom, ahogy újraindul és teljes gőzerőre kapcsol a gazdaság, a háztartások pedig a járvány alatt felhalmozott 2300 milliárd dolláros plusz megtakarításaikat vásárlásra használják fel.

Éves összevetésben áprilisban 51,2 százalékkal, márciusban 29,0 százalékkal, februárban pedig 10,7 százalékkal bővült a kiskereskedelem és a vendéglátás forgalma. A meredek emelkedés alapvetően bázishatásra vezethető vissza: a koronavírusjárvány februárban jelent meg az Egyesült Államokban, majd márciusban robbanásszerű terjedésnek indult, és emiatt szigorú korlátozásokat vezetettek be, március második felétől április végéig gyakorlatilag megállt az élet és megbénult a gazdaság.

A bruttó hazai termék (GDP) összetevői közül a fogyasztási kiadásokat leginkább lefedő kategória, azaz az autókat, az üzemanyagot, az építőipari termékeket és a vendéglátást sem tartalmazó kiskereskedelmi forgalom az előző hónaphoz képest 1,5 százalékkal csökkent áprilisban, szemben a márciusi 7,6 százalékos emelkedéssel.

A legnagyobb tételt jelentő jármű és járműalkatrész-eladások értéke havi összevetésben 2,9 százalékkal, éves szinten pedig 104,5 százalékkal nőtt áprilisban. A ruhaneműk és cipők forgalma havi szinten 5,1 százalékkal csökkent, míg éves összevetésben 726,8 százalékkal ugrott meg. A vendéglátóipari egységek forgalma 3,0 százalékkal, illetve 116,8 százalékkal nőtt.

A járműeladásokat leszámítva a kiskereskedelem és a vendéglátás forgalma áprilisban havi összevetésben 0,8 százalékkal csökkent, viszont éves szinten 40,6 százalékkal emelkedett. Elemzők 0,7 százalékos havi összevetésű emelkedést vártak a márciusi 9,0 százalékos ugrás után. Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás felelős a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadáért, ezért a kiskereskedelmi forgalom alakulása fontos jelzőszám a növekedés megítéléséhez.

    Az első negyedévben szezonális kiigazítással számolva 6,4 százalékos évesített ütemben nőtt a hazai össztermék, jócskán gyorsult az ütem a tavalyi negyedik negyedéves 4,3 százalékhoz képest. A személyi fogyasztások, amelyek a GDP 70 százalékát teszik ki, 10,7 százalékos évesített ütemben emelkedtek, míg a tavalyi negyedik negyedévben csak 2,3 százalékkal nőttek. Tavaly az utóbbi 74 év legrosszabb teljesítményét nyújtotta az amerikai gazdaság 3,5 százalékos visszaeséssel. Idén viszont meghaladhatja a 7 százalékot is a gazdasági növekedés üteme, ami 1984 óta a legjobb adat lenne.