Az American Airlines megállapodott a Boom Supersonic 20 szuperszonikus Overture repülőgépének megvásárlásáról – jelentették be a vállalatok kedden.

Az üzlet a második szilárd megrendelés az elmúlt két évben a Boom számára, amely még évekre van attól, hogy megépítse első kereskedelmi repülőgépét. A United Airlines tavaly kötelezte el magát 15 Overture repülőgép megvásárlására. “Az utasok gyorsabb, kényelmesebb és fenntarthatóbb járatokat akarnak, és az Overture ezt nyújtja” – mondta Blake Scholl, a Boom vezérigazgatója. “A repülési idő akár feleannyi is lehet, mint ma, és ez nagyszerűen működik az olyan hálózatokban, mint az American, ahol kevesebb mint öt óra alatt el lehet repülni Miamiból Londonba”.

A Boom szerint az Overture repülőgép akár 1 304 mérföld/óra sebességgel is repülhet, ami drámaian lerövidíti az Atlanti-óceánon és a Csendes-óceánon átívelő repülési időt. Például egy Seattle és Tokió közötti járat, amely általában valamivel több mint 10 órát vesz igénybe, Boom szerint az Overture repülőgéppel hat óra alatt teljesíthető. “A szuperszonikus utazás fontos részét képezi majd annak, hogy ügyfeleink számára teljesíteni tudjunk” – mondta Derek Kerr, az American pénzügyi igazgatója a megrendelést bejelentő nyilatkozatában. Az American egy meg nem nevezett összeget fizet a Boomnak vissza nem térítendő előlegként. A légitársaságnak opciója van arra is, hogy a jövőben további 40 Overture-t vásároljon.

A Boom szerint szuperszonikus repülőgépei 65-80 utast szállítanak majd, miközben fenntartható, alacsonyabb kibocsátású üzemanyaggal repülnek. Az Overture azonban még évekre van attól, hogy valósággá váljon. A Boom egy új, észak-karolinai gyártóüzemben fogja megépíteni a repülőgépet, és arra számít, hogy az első modell 2025-ben, az első repülés pedig 2026-ban indulhat. Ha a repülési tesztek és a tanúsítási folyamat a tervek szerint halad, a Boom szerint az Overture az évtized végére kereskedelmi forgalomba állhat.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/16/american-airlines-agrees-to-buy-20-supersonic-planes-from-boom.html