Országszerte megállíthatatlanul növekednek a lakásárak a tengerentúlon, miközben a megbetegedések száma alig csökkent.

A lakások árai soha nem látott magasságokba szöktek a pandémia alatt, ami elsősorban a rekordalacsony jelzáloghiteleknek és a piacra zúduló keresletnek volt köszönhető. Most azonban egy újabb tendencia vette kezdetét, ahol az emberek a partmenti városok helyett, inkább az ország középső része felé eső városokban lévő ingatlanokat részesítik előnyben. 

Az FHFA (Federal Housing Finance Agency) felmérései szerint a kisebb lakáspiacok, mint Pittsburgh, Cleveland, Cincinnati, Indianapolis, Kansas City, Boise, Idaho, Austin, Texas, és Memphis soha nem látott figyelmet kapnak most a vásárlóktól. Ezekben a városokban legalább 10%-kal magasabb áron lehet ingatlanhoz jutni, mint egy évvel korábban, ami az amerikai túlfűtött ingatlanpiachoz képest is erősnek mondható.

Historikusan vizsgálva a fentebb említett területeket láthatjuk, hogy mindig is sokkal nagyobb volt a kínálat a parttól távolabb eső városokban, mint az ország bármely más területén, emiatt a magas kínálat miatt ezek az ingatlanok megfizethetőbbek voltak. Elsősorban ez az oka annak, hogy a befektetők egy új lehetőség után kutatva, az olcsóbb, megfizethetőbb, és négyzetméteráron kedvezőbb házakat vásárolják, ami felhajtotta ezeknek az árait.

Ahogy fentebb említettük, a 2020-as év hatalmas változást hozott az ingatlanpiacra, ahol elképesztő ütemben emelkedtek az árak. Ez elsősorban a tengerpari nagyvárosokban volt megfigyelhető, mivel azok sokkal keresettebbek ingatlanok az ország középső részén elhelyezkedőkhöz képest, ami annak köszönhető, hogy a legnagyobb városok, az üzleti negyedek, a jól fizető munkahelyek jellemzően part menti nagyvárosokban vannak. Most azonban, hogy a koronavírus miatt otthonról is lehet dolgozni, már nem az lett a legnagyobb preferencia, hogy ne keljen több kilométert utazni a munkába, sokkal inkább az árak. Így a vásárlók elkezdtek az ország belső részei felé húzódni, ahol kevesebb pénzért akár nagyobb lakást is vásárolhatnak maguknak.

A jelzáloghitelek kamatlába a FED előrejelzései szerint nem fog változni 2021-ben, így továbbra is erős vásárlóerővel fognak rendelkezni a házvásárlók. Egy dolgot azonban érdemes megjegyezni, mégpedig azt, hogy minél több ember veszi észre a parttól távoli területek vonzó ingatlan árait, annál magasabb lesz az irántuk való kereslet, ami értelemszerűen emelni fogja azok árait. Emiatt kevésbe tűnik majd vonzónak egy olyan befektetési lehetőség, amire a tavalyi őrült év után még azt mondhatjuk, hogy „olcsó”.


Forrás:

CNBC